România şi Ungaria, printre cele mai afectate state de riscurile din zona euro

România şi Ungaria, printre cele mai afectate state de riscurile din zona euro

România şi Ungaria s-ar putea confrunta cu o nouă criză a creditelor, ca urmare a problemelor financiare din zona euro, potrivit raportului "Perspectivele Economiei Mondiale" (World Economic Outlook) al Fondului Monetar Internaţional (FMI).

Economia mondială va înregistra o creştere mai puternică decât se estimase iniţial. Astfel, FMI şi-a revizuit în creştere previziunile privind evoluţia economiei mondiale, aceasta urmând să înregistreze un avans de 4,5%, faţă de 4,1%, cât se prognozase anterior.   Totuşi, redresarea economiilor, în special a celor în curs de dezvoltare, a fost afectată de problemele cu care se confruntă statele din zona euro. Temerile privind creşterea deficitelor a redus apetitul pentru risc a investitorilor, care au preferat plasamente mai sigure, cum este aurul.

Ca urmare, investiţiile în economiile emergente s-au redus, iar statele mai puţin dezvoltate din Europa, printre care România şi Ungaria, s-ar putea confrunta cu o nouă criză a creditării, în condiţiile în care băncile occidentale care au o expunere mare pe aceste pieţe vor retrage fluxurile de creditare transfrontaliere.

Ne puteți urmări și pe Google News