Veri fierbinti si secetoase si ierni calde, cu zapada din ce in ce mai putina. Astfel va arata clima Romaniei in cel mai scurt timp.
„Exista o tendinta de crestere a frecventei perioadelor de canicula pe timpul verii in toata lumea, nu numai la noi, din cauza fenomenului de incalzire globala. Dupa 1985 s-au inregistrat, in total, 22 de cazuri cu temperaturi mai mari de 40 de grade Celsius. Din 2000 si pana acum s-au batut toate recordurile de temperatura. Ne asteptam la astfel de fenomene frecvent, dar asta nu inseamna ca nu este posibil sa mai avem si veri reci. Doar ca vor fi predominante canicula si seceta”, explica Aristita Busuioc, seful Sectiei de Climatologie din cadrul Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM).
Clima ca in tarile sudice
Conform masuratorilor si scenariilor existente, la sfarsitul acestui secol vor disparea 10a-20a din speciile de plante si animale de pe glob. Alte specii se vor adapta.
Clima noastra se va apropia de cea din tarile din sudul Europei: din ce in ce mai calda si secetoasa vara si iarna. „E posibil ca, peste 150 de ani sa se desertifice sudul tarii. Vom avea veri din ce in ce mai lungi, ierni mai calde si cu din ce in ce mai putina zapada. Anotimpurile de trecere vor exista in continuare, dar vor fi scurte si cu alte caracteristici”, mai spune Busuioc.
Trebuie sa ne adaptam
Incalzirea globala nu este singura cauza pentru verile fierbinti. Ea se suprapune si unui fenomen de variabilitate locala. Poluarea din activitatile energetice, transportul rutier, taierea padurilor sunt elemente foarte importante.
Padurile care mai raman in urma defrisarilor nu reusesc sa absoarba dioxidul de carbon. Iar acest lucru are efect intarziat, fiindca dioxidul de carbon are o perioada de viata mai lunga decat toate celelalte gaze acumulate din poluare.
„Chiar daca am stopa acum orice activitate care are efect de eliminare de dioxid de carbon, gazele acumulate pana acum tot isi vor face efectul. Dar cu cat se iau mai rapid masuri la nivel de guvern, dar si la nivelul omului de rand, cu atat putem sa incetinim efectele incalzirii globale”, explica Aristita Busuioc.
Oricum, spune climatologul, va trebui sa ne adaptam, pentru ca tendinta de incalzire e un fapt. „Gunoiul trebuie reciclat si, mai ales, trebuie sa nu mai taiem padurile, ci dimpotriva, sa plantam cat mai multi copaci”.
Sfantul Ilie
Rugaciune pentru ploaie
Clerul si credinciosii ortodocsi s-au rugat ieri, la Catedrala Patriarhiei, dupa liturghie si praznuirea Sfantului Proroc Ilie Tesviteanul, pentru iertarea pacatelor si slobozirea ploilor.
Dupa cum ne-a informat Bogdan Teleanu, inspector in cadrul Biroului de presa al Patriarhiei, rugaciuni pentru ploaie au fost facute in mai multe biserici din Alba, Iasi si din Bucuresti; de exemplu la Biserica „Sf. Ilie”, din cartierul bucurestean Balta Alba, si Biserica „Sf. Ilie” - Gorgani care si-au serbat hramul.
La Constanta, cu ocazia sfintirii locului pentru biserica Manastirii „Sfantul Proroc Ilie Tezviteanul”, din localitatea Istria, Inalt Prea Sfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, impreuna cu un sobor de preoti si diaconi au inaltat rugaciuni catre Dumnezeu pentru ploi aducatoare de roade. (Florian Bichir)
Alimentatie
Salate contra caldura Organismul uman are nevoie de o saptamana-doua pentru a se obisnui cu temperaturile mari dupa ce trece socul initial. „Orice adult sanatos are rezerve de energie pentru a se adapta caldurii. Probleme sunt la varstnici si la bolnavi, a caror capacitate de adaptare este mai mica”, subliniaza medicul generalist Cristian Sever Oana. Pentru o adaptare mai rapida, luati aminte la obiceiurile oamenilor din zonele calduroase.
„Trebuie sa purtam haine de culoare alba, subtiri, care acopera o mare partea a corpului”, apreciaza fiziologul Radu Braga. In plus, e bine sa renuntam la mancarurile grase si la mesele indestulatoare. De preferat sunt salatele si branzeturile. „Grasimile aduc in organism calorii si implicit creeaza un depozit de grasime in organism, care ne incalzeste”, explica Alina Jiletcovici, nutritionist. (Ionela Croitorescu)
Monitorizare
Legile „verzi”, lasate la coada
Cinci ONG-uri ecologiste au numarat la Camera Deputatilor, in perioada 1 ianuarie 2006 - 15 iunie 2007, 115 proiecte de legi de mediu sau cu impact asupra mediului, reprezentand doar 7a din totalul actelor normative depuse pe masa legislativului. Din nefericire pentru mediu, majoritatea initiativelor senatorilor si deputatilor sunt respinse definitiv.
Asa s-a intamplat si cu propunerea lui Vasile Puscas (PSD) de infiintare a unei Agentii Nationale pentru Conservarea Naturii. Au fost insa si initiative care au ajuns legi dupa adoptarea lor in parlament. Unul dintre proiecte apartine lui Petre Lificiu, actualul presedinte al Partidului Ecologist din Romania, si se refera la reglementarea si administrarea spatiilor verzi din zonele urbane. Un altul priveste infiintarea si functionarea Agentiei Nationale a Zonei Montane. (Alexandra-Livia Dordea)
Victime
Inca trei morti de caldura
Canicula mai facut in ultimele 48 de ore inca trei victime. In statiunea Olanesti, judetul Valcea, a murit un turist de 59 de ani venit din judetul Alba, care se plimba pe aleea Izvoarelor. Barbatului i s-a facut rau si s-a prabusit pe alee.
La Fartatesti, Valcea, o femeie de 71 de ani a fost gasita moarta pe camp, dupa un atac cerebral. A treia victima e un barbat de 84 de ani, din Vadu Moldovei, judetul Suceava, care a suferit un accident vascular cerebral din cauza temperaturilor foarte ridicate. (Mirela Manu)
Bucuresti
Panouri anticanicula Primaria Sectorului 2 din Capitala a amplasat ieri in zece intersectii importante panouri pe care sunt scrise sfaturi de urmat pe canicula. Bucurestenii sunt astfel atentionati sa consume 2-3 litri de lichide pe zi, sa poarte haine din in sau bumbac, sa evite mancarurile cu grasimi in exces sau prajite.
De asemenea, persoanele cu probleme de sanatate si copiii sunt sfatuiti sa evite expunerea la soare in orele de maxima canicula. Se recomanda dusurile zilnice si ori de cate ori este nevoie cu apa calduta si spalarea mainilor in mod frecvent cu apa si sapun.
Harghita
Polul „frigului”, la Baile Tusnad
Printre putinele locuri din tara unde temperaturile din ultimele zile sunt suportabile chiar si in mijlocul zilei se numara Baile Tusnad. Ieri, la orele amiezii, in statiunea harghiteana erau numai 31 de grade Celsius. Serile sunt extrem de placute. Racoarea este potentata si de raul Olt, care traverseaza statiunea.
In Baile Tusnad, padurile au scapat de defrisarile abuzive, acesta fiind un motiv pentru care atmosfera a ramas placuta. Un alt lucru care face aerul respirabil este traficul auto redus. (Andi Manciu)
„Va trebui sa ne obisnuim cu astfel de veri”
Prognoza meteorologica pentru acest sfarsit de saptamana nu este deloc imbucuratoare: canicula va chinui intreaga tara. Doar izolat, in anumite zone montane si din Maramures, si Moldova e posibil sa fie averse de ploaie si descarcari electrice, dar abia maine-seara.
Maximele termice din weekend vor fi in jurul valorilor de 35 pana la 40 de grade Celsius, dar vor atinge si 41 sau 42 de grade Celsius, izolat, in Crisana, Banat, Oltenia, Muntenia si estul Moldovei.
Atentionarea „portocalie” se mentine in cele 31 de judete si Bucuresti, iar meteorologii avertizeaza ca temperaturile mari ar putea da de furca romanilor si la inceputul saptamanii viitoare.
„Va trebui sa ne obisnuim cu astfel de veri caniculare si secetoase pentru ca perioadele de temperaturi extreme, dar si vijeliile vor fi mai frecvente de-acum inainte”, spune meteorologul de serviciu de la Administratia Nationala de Meteorologie (ANM).
Alerta
Stare de urgenta in tot mai multe tari din Europa Bucurestiul se afla, in aceste zile, in punctul cel mai fierbinte de pe harta Europei, alaturi de alte capitale din sud-estul Europei, precum Budapesta, Zagreb, Belgrad sau Skopje. Interesant este ca in aceasta zona se inregistrau ieri temperaturi mai mari decat la Cairo, Roma, Madrid sau Atena.
Tarile din Europa de Est si din Balcani sunt puternic afectate de canicula. In timp ce meteorologii au anuntat recorduri de temperatura si au prognozat prelungirea valului de caldura, autoritatile din mai multe state est-europene s-au grabit sa declare stare de urgenta si sa ia masurile necesare protejarii cetatenilor.
BUDAPESTA. In Ungaria, unde temperaturile au ajuns deja la 40 de grade C, autoritatile au suplimentat numarul ambulantelor si se afla in stare de alerta, cu atat mai mult cu cat un nou val de caldura este asteptat saptamana viitoare.
Intre timp, primarul Budapestei a anuntat ca municipalitatea nu va mai economisi niciodata bani prin cumpararea unor mijloace de transport in comun fara sisteme de aer conditionat, asa cum a procedat in trecut.
SOFIA. In Bulgaria, canicula care afecteaza tara a determinat moartea unei persoane si a provocat incendii in sudul tarii, unde a fost decretata stare de urgenta in trei localitati. Incendiile dau si ele de furca oamenilor. La Stara Zagora, spre exemplu, focurile de padure se intind pe o zona de zece kilometri lungime, iar locuitorii au fost sfatuiti sa nu paraseasca domiciliul, din cauza poluarii aerului.
SKOPJE. Caldura mare si in Macedonia, unde temperaturile-record au determinat guvernul sa decreteze stare de urgenta pentru cel putin o saptamana.
BELGRAD. Autoritatile din Serbia pregatesc, la randul lor, masuri speciale pentru a face fata valului de caldura care afecteaza tara. ATENA. In Grecia, pompierii se mai luptau inca, ieri, cu incendiile izbucnite langa orasul Corinth, pe fondul temperaturilor ridicate. Meteorologii greci asteapta, saptamana viitoare, temperaturi de pana la 43 de grade Celsius. (Flavius Toader)