Evenimentul Zilei > Social > România primește, marți, a doua tranşă de vaccinuri COVID-19. Unde vor fi distribuite dozele
România primește, marți, a doua tranşă de vaccinuri COVID-19. Unde vor fi distribuite dozele

România primește, marți, a doua tranşă de vaccinuri COVID-19. Unde vor fi distribuite dozele

A doua tranşă de vaccinuri – 140.400 de doze de la producătorii Pfizer/BioNTech – va ajunge marţi, în România, pe cale aeriană, urmând să fie distribuite în 7 centre regionale.

„Din informaţiile furnizate de firma producătoare, 140.400 de doze de vaccin de la Pfizer/BioNTech vor sosi mâine, 29 decembrie, în ţară, pe cale aeriană, pe aeroporturile din Otopeni, Timişoara şi Cluj-Napoca”, a transmis, luni seară, Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).

Conform planificării, în jurul orei 7.50, pe Aeroportul „Henri Coandă” din Otopeni vor ajunge primele doze de vaccin COVID-19, care vor fi transportate apoi, pe cale rutieră de către firma producătoare, la centrul de stocare de la Institutul Cantacuzino şi la centrele regionale din Braşov, Craiova, Constanţa şi Iaşi.

În jurul orei 11.00, alte două aeronave vor ateriza pe aeroporturile din Timişoara şi Cluj-Napoca, urmând ca dozele de vaccin să fie transportate la centrele de stocare din cadrul spitalelor militare din Timişoara şi Cluj.

„Vaccinurile vor fi transportate în condiţii optime de siguranţă, în containere speciale cu gheaţă carbonică şi folie etanşă”, mai precizează Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea Împotriva COVID-19.

Cantităţile de vaccin vor fi distribuite astfel: Bucureşti – 40.950 de doze, Iaşi – 25.350 de doze, Cluj-Napoca – 29.250 de doze, Constanţa – 8.775 doze, Craiova – 12.675 de doze, Braşov – 12.675 de doze și Timişoara – 10.725 de doze.

Cadoul de Crăciun: 9.750 de doze de vaccin

Chiar de Crăciun, pe 25 decembrie, România a primit 9.750 de doze de vaccin, în două containere. „Fiecare container a conținut 5 cutii a câte 195 de flacoane multidoză/cutie, adică 975 de doze de vaccin fiecare, în total 9.750 de doze de vaccin. Așadar, numărul de doze de vaccin recepționate a fost de 9.750.

Produsul BioNTech/Pfizer este condiționat/ținut în flacoane multidoză, un flacon conținând câte 5 doze. Distribuirea acestor prime doze de vaccin s-a făcut conform necesarului întocmit și primit de la cele 10 spitale de boli infecțioase aflate în prima linie în lupta împotriva COVID-19”, a explicat Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19.

Comitetul mai anunță, de asemenea, că programările pentru administrarea vaccinului se pot face pe pagina https://programare.vaccinare-covid.gov.ro.