Evenimentul Zilei > Actualitate > Se duce un război total pentru vaccinul anti-COVID-19. O țară și-a aruncat hackerii în luptă
Se duce un război total pentru vaccinul anti-COVID-19. O țară și-a aruncat hackerii în luptă

Se duce un război total pentru vaccinul anti-COVID-19. O țară și-a aruncat hackerii în luptă

Un atac informatic de proporții a fost lansat asupra mai multor obiective strategice implicate în producerea și depozitarea vaccinului.

Mai multe organizații și companii, dar și departamentul fiscal și vamal al Comisiei Europene au fost victimele unui atac al hackerilor, care vizau sustragerea de informații legate de aprovizionarea cu vaccinul anti-COVID-19. Despre această problemă au vorbit reprezentanți ai firmei IBM, care au afirmat că este foarte posibil ca hackerii să nu fi lucrat independent. Se pare că ei ar fi fost organizați de o țară care dorea aceste informații, conform BBC.

Unitatea de securitate cibernetică a companiei americane IBM a descoperit o campanie globală dusă de mai mulți hackerilor, iar  vizat este lanțul internațional de aprovizionare cu vaccinuri care trebuie păstrate la temperaturi scăzute.

E-mailuri „veninoase”

Hackerii au trimis așa-numitele e-mailuri de tip spear phishing (trad. – pescuit cu sulița) organizațiilor și companiilor, e-mailuri în care se recomandau ca fiind directorul de afaceri de la Haier Biomedical, o firmă chineză care este unul dintre liderii de piață în furnizarea de tehnologie pentru pentru acest lanțul rece de aprovizionare cu vaccin.

Aceste e-mailuri viclene conțineau atașamente cu ajutorul cărora hackerii încercau să obțină acreditări precum parole și detalii ce ajutau la autentificarea în sistem. Printre țintele vizate s-au numărat Direcția Generală pentru Impozitare și Uniune Vamală a Comisiei, dar și locații din  Germania, Italia, Coreea de Sud, Republica Cehă sau Taiwan.

Un atac la scară largă

Atacul cibernetic, unul extrem de elaborat a urmărit ca ținte și companii ce sunt implicate în fabricarea panourilor solare. Aceste obiecte pot fi folosite pentru a ține vaccinurile reci în locuri în care nu este disponibilă o energie fiabilă. Țintă a fost și o companie din Coreea de Sud, care se ocupă cu dezvoltarea de software, dar și o companie germană de dezvoltare a site-urilor web.

Aceasta din urmă susține clienții ce sunt asociați cu producătorii farmaceutici, transportul containerelor, biotehnologia și producătorii de componente electrice pentru comunicații.