Dupa esecurile inregistrate de Dinamo si Steaua in Cupa UEFA, Romania a pierdut primul loc in clasamentul sezonului 2006-2007 al cupelor europene, fiind devansata de Spania. Aflata pe locul secund, Romania este urmata in aceasta ierarhie de Anglia si de Franta.

Mai grav este ca in clasamentul coeficientilor pe ultimii cinci ani, infrangerile suferite de "ros-albi" si "ros-albastri" au facut ca Romania sa piarda teren in fata Portugaliei, in batalia pentru locul sase. Aceasta pozitie permite inscrierea a trei echipe in Liga Campionilor (dintre care doua in grupe, iar cealalta in turul trei preliminar) in editia 2008-2009, plus trei reprezentante in UEFA.

Cum Steaua este aproape de o eliminare in "16"-imile Cupei UEFA, iar Dinamo a pierdut mansa-tur chiar in fata unei echipe portugheze, sansele ca Romania "sa sara" pe locul 6 au devenit aproape nule. Pentru ca Liga I sa mai  puncteze in fata Portugaliei, trebuie ca macar Dinamo sa continue cursa in UEFA.

Clasamentul coeficientilor UEFA se realizeaza prin impartirea numarului de puncte obtinute in cele doua competitii de echipele unei tari la numarul de formatii inscrise la startul sezonului.