Potrivit articolului 30 din Legea nr. 303/2004 privind Statutul judecătorilor şi procurorilor, CSM are dreptul şi obligaţia de a apăra magistraţii împotriva oricărui act care le-ar afecta independenţa sau imparţialitatea, dar, mai ales, care ar duce la subminarea încrederii în Justiţie.
Aşadar, instituţia care, în statul de drept zis şi România, e mandatată să vorbească în numele Justiţiei, a apreciat că declaraţiile lui Victor Ponta afectează independenţa Justiţiei, una dintre condiţiile esenţiale de existenţă a unei democraţii autentice, funcţionale.
Năravul presei noastre de a simplifica pînă la caricaturizare orice fapt complex, de la Originea vieţii pînă la Singurătatea omului în univers, şi a rezuma la o propoziţie, dacă nu chiar la un cuvînt, orice, inclusiv întreaga operă shakespeareană, a făcut ca în opinia publică să apară şi să se adîncească imaginea unei Şedinţe a CSM în care s-a supus la vot, de la Prezidiu, cele cîteva rînduri de mai sus, de condamnare a afirmaţiilor lui Victor Ponta.
Comunicatul CSM, însumînd şapte pagini, conturează o altă realitate, mult mai gravă decît cea simplificată de presă.
Potrivit Documentului, Inspecţia judiciară a CSM, cea care s-a sesizat, a verificat şi a întocmit un Raport pe care Plenul şi l-a însuşit, n-a vizat, cum fals s-ar putea crede, doar afirmaţia iresponsabilă a premierului, la emisiunea Ora de vîrf de pe România TV, din 6 ianuarie 2014, că în cazul Adrian Năstase a fost vorba de o condamnare politică, ci o sumă de afirmaţii despre Justiţia din România, făcute în cadrul aceleiaşi emisiuni sub semnul unui atac global şi coerent la adresa Justiţiei.
Comunicatul arată, aşadar, că nu ne confruntăm cu o vorbă aruncată în vînt, expresie a incapacităţii unui demnitar de a-şi ţine sub control nevoia de a trăncăni, ci de un moment premeditat de atac, gîndit ca o punere la îndoială a întregii Justiţii din România şi nu numai a Completului care l-a condamnat pe Adrian Năstase.
Astfel, în cadrul emisiunii invocate, Victor Ponta şi-a argumentat teza potrivit căreia Justiţia românească nu e corectă, echitabilă şi independentă prin invocarea unor realităţi precum:
– "condamnarea politică“ a lui Adrian Năstase şi Relu Fenechiu;
– tergiversarea soluţionării dosarelor penale privind pe Adrian Năstase şi Relu Fenechiu;
– pronunţarea unor soluţii diferite de către judecători ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în etape procesuale diferite;
– tărăgănarea de către DNA a dosarelor trimise de Corpul de Control al primului ministru;
Dat fiind felul simplist în care a fost prezentat momentul din 16 ianuarie 2014 de la CSM, opinia publică a rămas încredinţată că inspecţia judiciară a CSM a purces din start la condamnarea acestor declaraţii.
Nici vorbă.
Inspecţia judiciară le-a luat în serios şi a procedat la verificarea lor printr-o anchetă făcută la Înalta Curte şi la DNA.
În consecinţă, Comunicatul prezintă, pe şase pagini, concluziile rezultate din verificarea întreprinsă de Inspecţia judiciară.
Din constatarea că toate afirmaţiile publice ale lui Victor Ponta sînt aberaţii prin confruntarea cu Adevărul s-a născut Concluzia Raportului, realizat de Inspecţia Judiciară şi însuşit de Plenul CSM, că intervenţia premierului din 6 ianuarie 2014 a fost un atac premeditat, violent şi coerent la adresa Justiţiei pentru a-i afecta grav credibilitatea şi autoritatea.
În orice altă ţară din lume, după Comunicatul CSM, premierul şi-ar fi cerut scuze, sugerînd că ieşirea sa a fost o întîmplare.
Chiar dacă ar fi fost o minciună (Comunicatul CSM dovedeşte că ne aflăm în faţa unui atac premeditat!), intervenţia lui Victor Ponta ar fi fost în măsură să liniştească într-un fel pe cei care mai cred în independenţa Justiţiei.
Nu s-a întîmplat aşa.
Premierul nu numai că n-a dat înapoi dar, într-o altă emisiune, şi-a reluat atacurile la adresa Justiţiei. Alăturîndu-se lui Dan Şova, alţi lideri ai PSD (Miron Mitrea, Radu Mazăre, Nicuşor Constantinescu) s-au înscris şi ei în grupul tot mai numeros al baronilor locali şi centrali care pun la îndoială Justiţia.
Mult mai grav, două personaje direct interesate în apărarea Justiţiei – ministrul de Justiţie – Robert Cazanciuc şi Tiberiu Niţu, procurorul general – au sărit în sprijinirea şefului lor Victor Ponta, sub pretext că sînt doar atacuri verbal şi nu fapte.
CSM a sesizat însă adevăratul moment al acestor atacuri verbale:
Ele pun la îndoială credibilitatea şi autoritatea Justiţiei pentru ca în faza următoare să se treacă la fapte.
Dacă ne gîndim şi la campania dementă lansată de Trustul Intact – care-l serveşte şi pe Victor Ponta nu numai pe Dan Voiculescu –, putem spune fără riscul de a greşi că ne aflăm în faţa unui formidabil bombardament propagandistic premergător asaltului USL asupra Justiţiei. 
CITIȚI ȘI:

 • ROMÂNIA LUI CRISTOIU. O schimbare spectaculoasă în politica lui Traian Băsescu față de Victor Ponta?
 • ROMÂNIA LUI CRISTOIU. America Ne-A Dat Mandat Să Ridicăm Tonul La Moscova?
 • ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Crin Antonescu – soldatul credincios al PSD
 • ROMÂNIA LUI CRISTOIU. O iluzie primejdioasă: Dracul USL nu-i chiar atît de negru!
 • România Lui Cristoiu. Victor Ponta sau dispreţul PSD-ist faţă de opinia publică
 • ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Pupat doi – Traian Băsescu şi Victor Ponta – Piaţa endependenţi la Cotroceni
 • ROMÂNIA LUI CRISTOIU. PSD şi PNL n-au pornit Războiul. Doar se înarmează în vederea Războiului
 • ROMÂNIA LUI CRISTOIU. PDL – marele perdant al recentei Crize politice
 • ROMÂNIA LUI CRISTOIU. În sfîrșit, Victor Ponta s-a demascat!
 • ROMÂNIA LUI CRISTOIU. M-am ars! Am scris că Traian Băsescu avea un fir de aţă pe cracul pantalonului!
 • ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Victor Ponta învins de Coaliția Traian Băsescu – Transportatori

Te-ar putea interesa și: