Evolutia negativa a inflatiei in ultimul trimestru al anului va duce la cresterea tintei de inflatie anuala cu 1,8 procente, a mai spus Isarescu.

“Indicele preturilor de consum va atinge un nivel maxim in octombrie si va scadea in noiembrie si decembrie pentru ca in primele trei luni ale anului viitor sa creasca din nou” a spus astazi, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, citat de presa internationala.

Inflatia a crescut pana la sase la suta in septembrie, fata de cinci la suta in august, din cauza secetei care a crescut pretul alimentelor si a importurilor mai scumpe pe fondul deprecierii leului.

Banca centrala prognozase la inceputul anului o tinta a inflatiei de 4 la suta, cu un punct procentual mai mult sau mai putin.

La sfarsitul lunii trecute, Isarescu estima ca Produsul Intern Brut al Romaniei, care arata potentialul de crestere al economiei romanesti, va avea de asemenea o evolutie negativa si nu va depasi 6 la suta.

Romania se afla in topul zece al tarilor membre UE cu cea mai ridicata inflatie, alaturi de tari precum Estonia si Bulgaria, arata ultimul raport Eurostat.

Ce inseamna crestrea inflatiei:

> o explozie a preturilor la toate produsele (mai ales la carburanti si energie).
> investitii mai putine. Afaceristii din Occident vor fi mult mai reticenti in investitii.
> cresterea salariala si a pensiilor ar putea fi "inghetate".