Roibu, baron de Oltchim, s-a folosit de banii persoanelor cu handicap
- Căt ălin Antohe
- 27 iunie 2011, 23:56
Tolerat de ministrul Economiei, directorul Oltchim a plătit reclamele interzise de guvern, cu banii pentru persoanele cu handicap.
Managerul combinatului Oltchim, Constantin Roibu, rămâne ultimul mare baron al economiei de Stat.
Ieri, "Evenimentul Zilei" v-a prezentat reţeaua patronată de familia lui, care parazitează combinatul.
Astăzi, vă arătăm cum s-a folosit de legea pentru protecţia persoanelor cu handicap pentru a plăti publicitatea de stat, interzisă de guvernul Boc. Pe 17 februarie 2010, Executivul a aprobat un memorandum, prin care a anulat, pentru şase luni, orice publicitate de stat dată de ministere, autorităţi sau companii subordonate.
Roibu, managerul de la Oltchim, combinat subordonat ministerului economiei, în pierdere şi înglodat în datorii, avea însă mare nevoie să-şi păstreze presa prietenă. El a găsit soluţia să le dea cu tifla şi premierului Boc şi ministrului economiei, recurgând la un artificiu: a "filtrat" publicitatea către presa locală printr-o firmă cu persoane cu handicap.
Suspect de evaziune fiscală
Orice firmă din România cu peste 50 de angajaţi este obligată de Legea 448/2006 să angajeze cel puţin 4% persoane cu handicap. Dacă nu, plăteşte o taxă lunară la buget sau cumpără de la unităţi protejate (firme care au măcar 30% angajaţi persoane handicapate), produse sau servicii din activitatea acestora.
Roibu a ştiut că împuşcă doi iepuri. A dat publicitate la toată presa din Vâlcea şi a scăpat şi de grija taxelor pentru persoanele cu handicap. Iată ceva ce s-ar putea numi evaziune fiscală dacă şi Finanţele Publice din Vâlcea vor constata asta! Cei 102.000 euro au fost împărţiţi presei locale, în 2010, inclusiv în mandatul ministrului Ion Ariton, de către firma protejată Atlas Tour.
"Primeam machetele publicitare de la serviciul de marketing al Oltchim, dar facturam şi luam banii de la Atlas Tour", ne-a declarat unul dintre beneficiari. SC Atlas are ca obiect "activităţi ale agenţiilor de publicitate", iar Mirela Manu, directorul general, spune că firma sa este legală şi că "activităţile de elaborare de machete publicitare şi de prospectare a pieţei au fost realizate de persoane cu handicap, cum prevede legea".
Specialiştii din Ministerul Muncii sesizaseră, însă, că tot mai multe companii angajau, fictiv, persoane cu handicap, ca să devină unităţi protejate, astfel că au modificat legea.
Noua variantă, aprobată la 15 februarie 2010, obliga Oltchim şi Atlas Tour să încheie mai întâi un parteneriat – tip, prin care Oltchim, în cazul nostru, trebuia, de pildă, să solicite fişa de post a persoanei cu handicap angajate la Atlas.
Mingea e la Inspecţia Muncii
Ministerul Muncii ne-a confirmat, oficial, că orice contract semnat fără parteneriat este ilegal. Mirela Manu ne-a întrebat iniţial despre ce parteneriat vorbim, apoi a spus că sigur a semnat unul, din moment ce aşa este legal.
Ezitarea Mirelei Manu nu poate fi verificată, însă, decât de Inspecţia Muncii, organul abilitat să verifice contractele dintre "unităţile protejate" şi coloşii tip Oltchim.
Roibu ne-a confirmat că a semnat doar un contract cu Atlas, nu şi un parteneriat. El susţine că nu a încălcat memorandumul din moment ce a cheltuit banii din fondul prevăzut pentru persoane cu handicap.