RODICA CULCER: Starea natiunii

RODICA CULCER: Starea natiunii

Rodica Culcer: "Votul covarsitor in favoarea lui Basescu a fost si unul pentru independenta justitiei, pentru reformele Macovei si pentru activitatea DNA".

Electoratul a devenit autonom  fata de partide. Ce ne spun pana la urma rezultatele referendumului din 19 mai? In fond, acest exercitiu democratic ne-a oferit prilejul unic de a testa starea natiunii din punct de vedere civic si al preferintelor politice intr-un moment in care lupta dintre politicieni atinsese culmi de vehementa si incrancenare.

Electoratul a avut ocazia sa se pronunte si el asupra acestei confruntari si, judecand dupa rezultate, probabil ca majoritatea oamenilor politici regreta ca i-a oferit aceasta posibilitate. Traian Basescu se intoarce la Cotroceni in primul rand prin votul tinerilor, al electoratului urban si al femeilor.

Totodata, au votat cu el in proportie de peste 80% zonele dinamice din punct de vedere economic (Timis, Sibiu, Bucuresti). Sustinerea sa a fost transpartinica, mobilizand nu numai aproape 60% din electoratul liberal si jumatate din electoratul maghiar, ci si un sfert din electoratul PSD si peste 40% din electoratul PRM. Partidele din coalitia antiprezidentiala au inregistrat asadar un esec cuantificabil, deci indubitabil, chiar daca liderii lor refuza sa-l admita oficial.

Nu este vorba despre un esec al politicii ca atare, doar despre un esec al politicii care nu tine cont de aspiratiile Romaniei dinamice, tinere, urbane. Nu se mai poate nega impartirea Romaniei in doua tabere, dar nu in functie de starea materiala a populatiei, ci in functie de aspiratii, de dinamism economic si de disponibilitatea de a se implica in schimbarea starii de fapt.

Aproape jumatate din electorat, care a participat la referendum, a demonstrat ca doreste sa se implice in treburile cetatii si a urmarit dezbaterea politica. Trei sferturi din acest electorat implicat civic a fost convins de discursul lui Traian Basescu, cu temele sale justitiare si antioligarhice, ca si de actiunile sale recente cum ar fi condamnarea comunismului si desecretizarea dosarelor Securitatii.

In mare masura, votul covarsitor in favoarea lui Traian Basescu a fost insa si un vot pentru independenta justitiei, pentru reformele Monicai Macovei si pentru activitatea DNA. Este un vot care, practic, i-a salvat pe Laura Kovesi, Daniel Morar si pe colegii lor de revocari arbitrare, pentru ca orice revocare va trebui sa fie semnata de presedinte.

Poate tocmai de aceea insa o consecinta a victoriei lui Traian Basescu va fi si continuarea conflictului cu cei vizati de activitatea procurorilor. Apele nu se vor linisti, atacurile la adresa presedintelui nu vor inceta, iar oferta sa de dialog a fost bagatelizata.

Din declaratiile facute imediat dupa anuntarea rezultatelor referendumului este clar ca Ion Iliescu, Mircea Geoana, Calin Popescu-Tariceanu si Dan Voiculescu nu doresc in fond o reconciliere cu seful statului, chiar daca aceasta atitudine ii tine departe de propriul electorat.

Electoratul insa a devenit autonom fata de partide si si-a definit propriile prioritati. Din acest punct de vedere, starea natiunii este buna. Iata, poate, cea mai interesanta concluzie pe care o putem trage din rezultatele referendumului din 19 mai.

Ne puteți urmări și pe Google News