Revoluţionarul Cutean, cinci ani de închisoare cu executare

Revoluţionarul Cutean, cinci ani de închisoare cu executare

Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat pe Emilian Cutean - fost şef al Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor - la executarea a cinci ani de închisoare. Decizia este definitivă.

Judecătorii Curții de Apel au respins, de fapt, recursul declarat de Emilian Cutean împotriva deciziei Tribunalului București. Această din urmă instanță menținuse, la rându-i, condamnarea pronunțată de Judecătoria Sectorului 1 București, de cinci ani de închisoare, cu executare. Practic, această pedeapsă a rămas definitivă și irevocabilă, astăzi, prin decizia Curții.

Fost şef al Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor, în perioada ultimului mandat al lui Iliescu la Cotroceni (2000-2004), Emilian Cutean a părăsit acest post în urma scandalului provocat de ancheta deschisă pe numele lui de procurorii DNA. De altfel, în 2006, procurorii anticorupţie l-au şi trimis în judecată pe Cutean, sub acuzaţia că ar fi folosit în folosul propriu nu mai puţin de 85.500 de euro din banii alocaţi revoluţionarilor de la bugetul de stat. Iniţial, procesul său a început la Curtea Supremă.

Fiindcă, între timp, Emilian Cutean şi-a pierdut şi statutul de parlamentar, dosarul a fost declinat Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti, care l-au condamnat, în iunie 2009, la cinci ani de închisoare. Decizia a fost menţinută şi de Tribunalul Bucureşti.

Ne puteți urmări și pe Google News

Deşi era judecat pentru fapte de corupţie, în februarie 2009, când PSD a intrat la guvernare alături de PDL, Cutean a fost reinstalat în funcţia de şef al Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor la insistenţele lui Ion Iliescu, care a manifestat un interes deosebit pentru controlul acestui departament guvernamental. Imediat ce Emilian Cutean a fost condamnat de Judecătoria sectorului 1, Emil Boc (atunci premier) a avizat, totuși, demiterea lui.