Chiar dacă femeile nu vor putea servi în armată decât în posturi de soldat, caporal, sergent și sergent major, observatorii apreciază că este un nou pas înainte în emanciparea femeilor în ultraconservatorul regat saudit.

De la scăderea în ultimii cinci ani a prețului petrolului, Arabia Saudită, cel mai mare exportator de țiței, încearcă să-și îmbunătățească imaginea în străinătate pentru a atrage investitori și turiști, scrie Le Monde.

Faptul că , în premieră, femeile saudite au voie să se alăture forțelor armate, este un nou pas în cadrul vastului program de reforme economice și sociale, salutat de ministrul saudit de Externe: „este un nou pas spre emancipare”.

De anul trecut, Arabia Saudită a autorizat femeile să se integreze în posturi în cadrul forțelor de securitate.

Sub conducerea prințului moștenitor Mohammed Ben Salman, în ultimii ani au fost inițiate mai multe reforme care vizează acordarea drepturilor femeilor, cum ar fi permisiunea de a conduce vehicule sau de a călători în străinătate fără acordul prealabil al „tutorelui” lor ( tată, soț, fiu sau alt părinte de sex masculin).

Riad și-a intensificat recent deciziile în favoarea femeilor din regat care aplică o versiune riguroasă a islamului, dar organizațiile pentru drepturile omului acuză autoritățiel saudite că au reprimat simultan femeile activiste. Unele sunt închise, precum celebra activistă Loujain Al-Hathloul.