Printre persoanele rănite în revolta de la penitenciarul din Merida se află şi 5 membri ai Gărzii Naţionale, potrivit agenţiilor internaţionale de presă.

La 25 mai, şeful de personal al penitenciarului, Paola Rosana Molina Avila (38 ani), a fost împuşcat mortal. Revolta s-a declanşat după ce mai mulţi deţinuţi bănuiţi de implicare în acest asasinat au preluat controlul asupra unor zone ale penitenciarului.

Zvonuri legate de intervenţia brutală a forţelor de ordine au contribuit escaladarea violenţelor. Parchetul a anunţat recent inculparea a peste 60 de persoane despre care se crede că au organizat revolta la penitenciarul din Merida.

La 6 iulie, directoarea închisorii de femei Santa Ana din statul Tachira, Nelly Isabel Ramon Torres (47 ani) şi soţul ei au fost împuşcaţi mortal.

În urmă cu un an, o revoltă declanşată la închisoarea El Rodeo, situată în apropiere de Caracas, s-a soldat cu moartea a aproximativ 30 de persoane.

Asemenea episoade se produc frecvent în ultimii ani, în Venezuela. Conform unor organizaţii neguvernamentale, în medie mor anual 300 de deţinuţi în violenţe declanşate în penitenciarele locale, unde aproximativ 50.000 de deţinuţi se îngrămădesc pe circa 14.000 de locuri.