Criza economică resimţită la nivel mondial provoacă reacţii disperate ale oamenilor loviţi crunt de măsurile drastice de reducere a costurilor adoptate de companii, printre care disponibilizările în masă, iar formele de protest ale victimelor recesiunii devin din ce în ce mai radicale. Astfel, angajaţii unei fabrici din oraşul francez Pithiviers operată de grupul american 3M, l-au sechestrat de marţi până ieri pe directorul unităţii, eliberându-l după ore întregi de negocieri între sindicalişti şi reprezentanţii 3M France.

„Această acţiune este singura noastră monedă de schimb. Dar nu implică şi agresivitate”, declarase anterior eliberării directorului un delegat al sindicatului Forţa Muncitoare (FO) care reprezintă angajaţii fabricii de produse farmaceutice. Potrivit AFP, conducerea companiei a anunţat la sfârşitul lunii decembrie disponibilizarea a 110 din cei 235 de angajaţi ai uzinei din Pithiviers şi transferarea altor 40 de muncitori la o altă unitate.

Un incident similar a avut loc la jumătatea lunii martie când directorul general al companiei Sony France, Serge Foucher, a fost sechestrat timp de 24 de ore în incinta unei uzine din sud-vestul Franţei pe care conducerea urmează să o închidă la jumătatea lunii aprilie. La uzina Continental din oraşul francez Clairoix, unde sunt angajate 1.120 de persoane, managerii au fost atacaţi în două rânduri cu ouă de către angajaţii nemulţumiţi de planurile de închidere a fabricii în cel mult un an. „Cine seamănă mizerie culege furie”, a explicat Bruno Lemerle, delegat al principalului sindicat francez CGT la uzinele Peugeot din Sochaux.

Conducerea AIG, ţinta ameninţărilor

Directorii celui mai mare asigurator american au fost practic bombardaţi cu mesaje de ameninţare în urma scandalului primelor consistente primite de aceştia la câteva luni după ce compania fusese salvată de la faliment de intervenţia statului. „Luaţi prima iar noi vă vom lua copiii”, sună o astfel de ameninţare trimisă prin e-mail de cineva care se identifică sub pseudonimul „Jacob theKiller”. „Voi toţi, nenorociţilor, ar trebui să fiţi împuşcaţi”, „Revoluţia se apropie, membrii familiilor directorilor voştri nu mai sunt în siguranţă”, „Daţi banii înapoi sau sinucideţi-vă!”, sunt doar câteva din zecile de ameninţări primite de directorii AIG, potrivit postului NBC.

Băncile britanice sunt în pericol

Scotland Yard a avertizat miercuri băncile britanice să ia măsuri suplimentare pentru a asigura protecţia angajaţilor, după ce persoane neidentificate au atacat locuinţa din Edinburgh a fostului director executiv al Royal Bank of Scotland, Sir Fred Goodwin, scrie „Financial Times”. Un grup care a revendicat atacul printr-un mesaj adresat publicaţiei „Edinburgh Evening News” a avertizat că atacurile vor continua. „Suntem furioşi pe oamenii bogaţi”, menţionează mesajul.