Revolta de la Chişinău. Ziua III | VIDEO

Revolta de la Chişinău. Ziua III | VIDEO

Protestele din Chişinău s-au reluat astăzi, după ce câteva mii de tineri s-au adunat în faţa sediului Guvernului. În ultimele 24 de ore, aproape 200 de persoane au fost arestate de autorităţi. O femeie a murit, iar alţi 50 de protestatari au fost internaţi în spitale.

17:30 Vladimir Voronin susține că peste 270 de persoane au fost rănite în timpul protestelor de la Chișinău, informează agenția Interfax.

17:00 Comisia Centrală Electorală din Republica Moldova a amânat conferinţa pentru anunţarea rezultatelor oficiale ale alegerilor, care era programată pentru astăzi. „Preşedintele comisiei, Eugen Ştirbu, a fost spitalizat din cauza stresului provocat de scandalul izbucnit în jurul alegerilor parlamentare”, a precizat Iuri Ciocan, un responsabil din comisie.   

15:20 Ministrul-consilier al Ambasadei României în Republica Moldova, Ioan Gaborean, a fost declarat persona non-grata şi trebuie să părăsească Chişinăul în maximum 24 de ore. Ambasadorul român în acest stat, Filip Teodorescu, a fost declarat şi el persona non-grata. 15:00 Pe străzile Chişinăului sunt tot mai puţini oameni deoarece protestatarii au rămas fără lideri, potrivit corespondentului RTV în Capitala Moldovei. Nu mai sunt anunţuri la boxe, deşi mulţi participanţi continuă să scandeze “Jos comuniştii!”. Un grup de tineri a ameninţat că, dacă televiziunea publică nu va transmite imagini din piaţă, iar cei arestaţi nu vor fi eliberaţi, ei vor lua cu asalt sediul televiziunii. Deocamdată, însă, nimeni nu se îndreaptă spre acest punct.

Ne puteți urmări și pe Google News

14:45 Două curse feroviare între România şi Republica Moldova au fost anulate. Căile Ferate Române au anulat cursele internaţionale nr.1064 Iaşi – Ungheni, cu plecare din Staţia CF Nicolina, la ora 14:05 şi nr.1063, corespondenţa primeia, cu sosire în Staţia CF Nicolina, la ora 18:40, potrivit Infotrafic.

”În jurul orei 11.00 s-a defectat macazul la ei, cei din Republica Moldova ne-au dat asigurări că se va remedia defecţiunea până diseară, până la ora 21.30, când prin PTF Nicolina trebuie să treacă trenul “Prietenia”, care circulă pe relaţia Bucureşti – Chişinău. Aveam la ora 14.00 trenul Iaşi – Ungheni Moldova, care trebuia să plece de la noi, şi nu s-a putut, aşteptăm să vedem când va trece”, a declarat Iulian Antohi, purtătorul de cuvânt al Secţiei Regionale Poliţia Transporturi Feroviare Iaşi. (Maria Craus)

14:40 Ambasadorii de la Chişinău ai ţărilor din cadrul Uniunii Europene s-au reunit astăzi pentru a discuta despre situaţia din capitala Republicii Moldova. Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a precizat că la reuniune va fi prezent şi ungurul Kalman Miszei, trimisul special al UE în Moldova. 14:27 Ministerul Afacerilor Externe din România respinge categoric acuzaţiile aduse de Vladimir Voronin, care declarase că statul român se află în spatele revoltelor de la Chişinău.

14:25 Franţa a făcut astăzi un apel la respectarea principiilor statului de drept în Moldova. „Suntem ataşaţi respectului faţă de principiile statului de drept, ale democraţiei şi ale libertăţilor fundamentale, incluzând aici dreptul la protest şi la întrunire”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului francez de Afaceri Externe, citat de AFP.

14:15 Comisia electorală din Moldova a anunţat că opoziţia din această ţară va putea să studieze documentele legate de alegeri, anunţă Interfax.

13: 45 Vladimir Voronin a declarat că "sponsorii revoltelor" de la Chişinău au părăsit ţara şi că 118 organizatori ai violenţelor au fost arestaţi, potrivit RIA Novosti.

13.30 Ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti a fost rechemat la Chişinău pentru consultări. „Ca urmare a evenimentelor care se produc în capitala noastră, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene a convocat-o la Chişinău pe doamna Lidia Guţu, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Moldovei în România, pentru consultări”, se precizează într-un comunicat al ambadasei moldovene de la Bucureşti.  

13:27  Punctul de trecere a frontierei spre Republica Moldova de la Leuşeni a fost redeschis. 13:25 Potrivit unui oficial rus, citat de Jurnal de Chişinău, în Moldova sunt implicate serviciile secrete occidentale şi anumite forţe din România. 13:10 Moscova se aşteaptă ca ordinea constituţională să fie restabilită în Moldova în următoarele zile. “Ministerul rus de Externe se aşteaptă ca înţelepciunea să prevaleze, ca ordinea publică şi constituţională să fie restabilite”. Ministrul rus de Externe, Sergei Lavrov, a condamnat orice încercări de a manipula, “din afară”, emoţiile tinerilor.

12:53 Protestatarii au format o delegaţie, pentru a negocia cu autorităţile. Din delegaţie fac parte reprezentanţi ai formaţiunilor de opoziţie mici, anunţă Interfax.

12:36 Punctul de trecere a frontierei de la Sculeni, închis, în această dimineaţă, a fost redeschis, în jurul orei 12:15, primele maşini trecând deja prin vamă.

12.10 Vladimir Voronin a declarat că autorităţile din Republica Moldova vor face uz de forţă în cazul în care la Chişinău se vor repeta evenimentele de ieri şi a adăugat că începe să-şi piardă răbdarea. 

11:55 Potrivit agenţiei Ria Novosti, Republica Moldova a introdus regimul de vize pentru români, iar ambasadorul român în acest stat a fost declarat persona non-grata. 11: 45 Vladimir Voronin a acuzat România că este în spatele revoltei de la Chişinău, anunţă AFP. 11:30 Aproximativ 400 de manifestanţi s-au adunat în faţa Guvernului, au scandat „Joc comunismul!”, şi au blocat bulevardul principal al oraşului. Potrivit AFP, 100 de poliţişti sunt postaţi în jurul clădirii. "Forţele de ordine se regrupează în jurul Guvernului. Ele au ordine clare să acţioneze dur", a declarat Vlad Fiat, preşedintele Partidului Liberal Democrat din Republica Moldova, citat de RTV. 11:20 Ministrul de Externe rus a declarat că revoltele din Republica Moldova urmăresc să submineze puterea de stat. El a adăugat că speră ca ordinea să fie restabilită. 11:15 Un lider al opoziţiei din Republica Moldova a declarat astăzi că membrii Comisiei Centrale Electorale au respins cererea de renumărare a voturilor de la alegerile legislative de duminică. „Am fost informaţi că membrii Comisiei Centrale Electorale au respins cererea noastră. Acum nu pot exclude posibilitatea ca unii dintre liderii opoziţiei şi dintre protestanţi să fie arestaţi”, a precizat Vlad Filat, conducătorul democraţilor liberali. 11:05 Guvernul se va întruni de urgenţă astăzi, la prânz, potrivit Interfax. La reuniune va participa şi Vladimir Voronin. 11:00 Toate punctele de trecere a frontierei dintre România şi Republica Moldova sunt şi la această oră blocate pentru cetăţenii români, cu toate că, ofcial, autorităţile de la Chişinău nu au autorizat închiderea graniţelor. 10:55 În jur de 200 de studenţi şi elevi basarabeni din Iaşi, Ploieşti, Bucureşti şi Cluj au plecat cu patru autocare spre Vama Sculeni, cu intenţia de a intra în Republica Moldova. Dacă nu li va permite accesul în ţara vecină, tinerii sunt decişi să protesteze în vamă.

10:20 Un lider al opoziţiei spune că puterea vrea să reprime revolta, potrivit Reuters. Zeci de dube de poliţie au ajuns lângă sediul Guvernului. Martori oculari au declarat că la intrările în Chişinău sunt staţionate efective importante de poliţie, care nu permit intrarea în oraş a autobuzelor cu demonstranţi. 09:30 Vama Leuşeni s-a închis.

07:00 Protestatarii au spus că se vor aduna astăzi, la ora 10:00, în faţa sediului Guvernului.

Români întorşi din drum de vameşii moldoveni

De aseară şi până azi dimineaţă, la ora 9.00, 11 cetăţeni români şi străini care au ieşit din ţară spre Republica Moldova prin PTF Nicolina şi PTF Sculeni au fost întorşi din drum de vameşii molvoveni.

“Din informaţiile pe care le avem PTCF Sculeni – Republica Moldova este închisă, cei care au trecut de vama noastră au fost opriţi la vamă de partea moldovenească. Avem 6 cetăţeni întorşi din drum la PTCF Sculeni – Republica Moldova şi 2 basarabeni şi 3 cetăţeni români întorşi din drum de vameşii moldoveni după ce au trecut cu trenurile de la ora 04.00 şi ora 6.00 prin PTF Nicolina. Sunt mulţi care probabil vor mai face încercări să treacă în Republica Moldova, nu se lasă aşa uşor, vor să meargă acasă”, a declarat Mihaela Denis Lazăr, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Iaşi.

Miting la ambasadă Membrii Grupului de acţiune „Noii Golani” au anunţat că astăzi, la ora 12.00, se vor strânge, alături de studenţii basarabeni, în faţa Ambasadei Republicii Moldova din Bucureşti. Ei îşi vor continua acţiunile în Piaţa Universităţii, de la ora 20.00.

„Noii Golani” s-au declarat „solidari cu toţi basarabenii care trăiesc clipe de groază” şi condamnă regimul de la Chişinău. 

"Huligani" de la Chişinău, arestaţi

După incidentele de ieri, mai multe persoane au fost reţinute de poliţie pentru jafuri şi acte de huliganism, relatează agenţia de presă Basa Press. Conform jurnaliştilor moldoveni, în afară de clădirea Parlamentului şi cea a Preşedinţiei, au mai fost vandalizate şi câteva chioşcuri din apropiere de Piaţa Marii Adunări Naţionale.

"Oamenii legii au reuşit să reţină mai mulţi suspecţi, o parte dintre aceştia fiind în stare de ebrietate”, a declarat Ala Meleca, şefa Biroului de presă al Ministerului Afacerilor Interne, pentru Basa Press. În ceea ce priveşte situaţia forţelor de ordine, 96 de poliţişti au avut nevoie de îngrijiri medicale.

În plus, presa din Rusia scrie, citând Ministerul de Interne, că poliţia din Republica Moldova a arestat 193 de protestatari la Chişinău, printre care opt minori. Solidaritatea basarabenilor din Europa Zeci de moldoveni aflaţi în străinătate s-au organizat de ieri în faţa ambasadelor Republicii Moldova din mai multe ţări şi au manifestat paşnic împotriva rezultatelor alegerilor de duminică, în solidaritate cu cele peste 10.000 de persoane de la Chişinău.

La Paris şi la Londra, câteva sute de tineri au protestat împotriva falsificării alegerilor şi au scandat "jos comuniştii" sau "jos mafia".

Rămâneţi pe evz.ro pentru a afla ultimele noutăţi legate de manifestaţiile de la Chişinău şi cele ale basarabenilor din străinătate.

CITIŢI ŞI:

Tinerii moldoveni zgâlţâie comunismul la Chişinău

UE, Rusia şi România sunt îngrijorate

HORIA GHIBUŢIU: Jos comunismul, fraţilor!

ZI NEBUNĂ LA CHIŞINĂU

REVOLUŢIE LA CHIŞINĂU|VIDEO + FOTO

Expert rus: Protestul din Chişinău, făcut cu "mână românească"

Chişinăul se revoltă de ziua lui Ion Aldea Teodorovici! | VIDEO

HERA: Basarabenii fac rating. Cool!

CHIŞINĂU: Opoziţia reclamă fraudarea alegerilor

Comuniştii lui Voronin au câştigat legislativele

Unirea cu România inspiră visele europene ale Moldovei

Revoluţia de la Chişinău, în presa internaţională Românii, solidari cu moldovenii Bucureştiul s-a urcat pe cruce pentru Moldova | FOTO