Echipele Statelor Unite au câştigat patru din cele 14 finale ale întrecerilor pe echipe de la Jocurile Olimpice de la Beijing, în timp ce China, naţiunea cu cele mai multe medalii de aur în clasamentul general, nu a cucerit nici un titlu olimpic.
România a fost reprezentată la Beijing doar de echipa feminină de handbal. Deşi era considerată favorită la câştigarea unei medalii, reprezentativa antrenată de Gheorghe Tadici terminând turneul olimpic doar pe locul şapte. Handbal - Primele titluri olimpice pentru Franţa şi Norvegia
Naţionala masculină a Franţei a câştigat titlul olimpic la handbal, după ce a învins în finală surpriza turneului olimpic, reprezentativa Islandei. Nikola Karabatic şi portarul Thierry Omeyer au adus practic titlul olimpic în franţa, handbaliştii de la THW Kiel având procenaje extraordinare în finala de la Beijing, Karabatic, 8 goluri marcate din 9 aruncări, în timp ce Omeyer a apărat peste jumătate din aruncările islandezilor. În meciul pentru medalia de bronz, Spania a învins campioana olimpică de la Atena, Croaţia, cu scorul 35-29.
Echipa de handbal feminin a Norvegiei a cucerit medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Beijing, după victoria din finala turneului în faţa campioanei mondiale Rusia cu scorul de 34-27. Norvegia a avut un start de meci incredibil, în minutul 7 scandinavele conducând cu 8-1. Eforturile rusoaicelor de a reveni în lupta pentru medalia de aur au fost îngreunate de portarul Katrinel Haraldsen şi de contra-aracurile rapide conduse de coordonatoarea de joc a scandinavelor Katija Nyberg. Norvegia, aflată la primul succes olimpic la handbal feminin, a dominat finala de la un capăt la celălalt, învingând clar marea favorită a turneului, echipa Rusiei. Coreea de Sud a cucerit medalia de bronz, după victoria din finala mică de la Beijing, cu scorul de 33-28, în faţa echipei Ungariei. Echipa feminină de handbal a României, pe locul şapte
Singura echipă a României calificată la Beijing a început foarte bine turneul feminin de handbal, câştigând primele patru partide disputate. Prima "victimă" a echipei antrenate de Gheorghe Tadici a fost reprezentativa Kazakhstanului, învinsă de românce cu 31-19. Au urmat trei victorii clare, cu China (34-20), Franţa (34-26) şi Angola (28-23), şi speranţele românilor la o primă medalie olimpică la hanbal feminin păreau îndreptăţite.
În ultimul meci din grupă, România a fost învinsă la limită, scor 24-23, de viitoarea campioană olimpică, echipa Norvegiei. România nu şi-a revenit din şocul înfrângerii cu Norvegia, pierzând şi meciul din sferturile de finală în faţa echipei Ungariei. România a făcut cel mai slab meci de la Jocurile Olimpice de la Beijing, fiind învinsă de o echipa a Ungariei care pierduse în grupe la diferenţe de nouă şi unsprezece goluri, partidele cu Rusia, respectiv Coreea de Sud.
După ce a fost eliminată din lupta pentru medalii, România a suferit încă o înfrângere (36-34), de această dată cu Franţa, echipă pe care fetele antrenate de Gheorghe Tadici o învinseseră clar în faza grupelor. România a câştigat ultimul meci de la Beijing, cel pentru locul şapte, împotriva echipei Suediei, cu scorul de 34-30. Ramona Maier, cea mai bună extremă dreapta de la Beijing
Ramona Maier a fost aleasă de Federaţia Internaţională de Handbal în echipa ideală a Jocurilor Olimpcie de la Beijing. Deşi aruncă mingea cu mâna dreaptă, un dezavantaj pentru poziţia pe care evoluează, Ramona Maier a fost desemnată cea mai bună extremă dreapta de la Beijing. Românca a marcat 48 de goluri în cele opt partide ale turneului olimpic.
Chiar dacă România a terminat pe locul şapte la Beijing, jucătoarea de 29 de ani de la Oltchim Râmnicu Vâlcea a fost considerată de Federaţia Internaţională de Hanbal cea mai bună extremă dreapta a competiţiei, în faţa norvegiencei Goeril Snorroeggen sau a rusoaicei Emiliya Turey. Fotbal - Argentina şi Statele Unite, din nou campioane olimpice
Echipa Argentinei, din care nu au lipsit vedetele Lionel Messi, Sergio Aguerro, Juan Rman Riquelme sau Fernando Gago, a câştigat al doilea titlu olimpic consecutiv la fotbal, după victoria din finala de la Beijing în faţa echipei Nigeriei. Argentinienii, care câştigaseră turneul olimpic de la Atena fără să primească gol şi cu victorii pe linie, au reuşit să îşi apere titlul la Beijing, reuşind din nou un parcurs de excepţie. După cele trei victorii din grupă, 2-1 cu Coasta de Fildeş, 1-0 cu Australia şi 2-0 cu Serbia, sud-americanii au întâlnit, în sferturile de finală, echipa Olandei. Argentina a câştigat greu, cu 2-1 după prelungiri, DI Maria marcând golul decisiv în minutul 105 al meciului.
În semifinale, Argentina a învins la scor, 3-0, eterna rivală din America de Sud, echipa Braziliei. Aguerro, de două ori, şi Riquelme din lovitură de pedeapsă, au înscris în poarta brazilianului Renan, calificând echipa Argentinei pentru a doua oară consecutiv în finala turneului olimpic.
Nigeria, marea surpriză de la Beijing, a început mai greu competiţia olimpică, remizând fără goş marcat în primul meci din grupă, cu reprezentativa Olandei, şi câştigându-le la limită, cu scorul de 2-1, pe următoarle două, cu Japonia şi Statele Unite. Obina, marcator a două goluri în grupe, a înscris şi în victoria Nigeriei din sferturile de finală, cu scorul de 2-0, în faţa Coastei de Fildeş.
În semifinale, africanii au spulberat echipa Belgiei, cu 4-1, calificându-se după 12 ani în finala turneului olimpic de fotbal. În 1996, la Atlanta, Nigeria câştigase titlul olimpic, după o victorie (3-2) cu echipa Argentinei. La ediţia de anul acesta, de la Beijing, Argentina şi-a luat revanşa, câştigând titlul olimpic datorită golului marcat de Di Maria în minutul 58 al finalei. Medalia de bronz a fost câştigată de echipa Braziliei, care a învins (3-0) în finala mică, echipa Belgiei.
Echipa feminină de fotbal a Statelor Unite ale Americii şi-a apărat cu succes titlul olimpic cucerit la Atena 2004, după victoria din finala turneului olimpic de fotbal de la Beijing în faţa echipei Braziliei, cu scorul de 1-0. Brazlia nu a reuşit nici la această ediţie să câştige aurul olimpic, Marta&co. fiind învinse din nou de fotbalistele din Statele Unite. Golul lui Carli Anne Lloyd din prelungirile finalei a adus al treilea titlu olimpic la fotbal feminin pentru Statele Unite. Medalia de bronz a fost cucerită de echipa Germaniei, după victoria din finala mică (2-0) împotriva echipei Japoniei.
Baschet - Medaliile de aur merg în SUA Statele Unite au câstigat titlul olimpic la baschet masculin, dupa victoria din finala împotriva reprezentativei Spaniei, cu scorul de 118-107. Americanii au reusit un turneu de exceptie, facând uitat esecul de la Atena, când au obtinut doar medaliile de bronz. Echipa Statelor Unite a marcat cele mai multe puncte la Beijing, doar în doua partide, cu Grecia si Angola, din faza grupelor, americanii nereusind sa marcheze cel putin 100 de puncte.
Noul "Dream Team" a câstigat toate meciurile de la Beijing la o diferenta de cel putin 10 puncte, cea mai grea partida a americanilor fiind finala cu Spania (118-107). SUA a spulberat China (101-70) si Germania (106 -57) în grupe, Yao Ming si Dirk Nowitski dovedindu-se neputinciosi în fata unei echipe bine organizate în care au stralucit jucatori ca Dwight Howard, LeBron James, Chris Paul sau Kobe Bryant. Americanii au ajuns în finala de la Beijing, dupa victorii clare în fata Australiei (116-85) si Argentinei (101-81), care reusise sa îi învinga în semifinale la Atena (89-81).
Manu Ginobili nu a mai reusit evolutia spectaculoasa din 2004, si sud americanii au fost trimisi în finala mica, unde aveau sa întâlneasca puternica echipa a Lituaniei. Spania, campioana mondiala în exercitiu, a început Jocurile Olimpice de la Beijing cu o victorie (81-66) în fata vice-campionaei mondiale, echipa Greciei. A urmat o victorie obtinuta greu, în prelungiri, în fata tarii gazda, si un succes în fata Germaniei.
Spaniolii au fost învinsi clar de americani (119-82), dar au ocupat în final pozitia a doua în grupa, dupa succesul din ultima partida în fata Angolei. În sferturile de finala, Spaniolii au depasit Croatia (72-59), iar în penultimul act al competitiei au învins echipa Lituaniei (91-86). Desi au facut un meci mare, reusind împreuna 43 de puncte, vedetele ibericilor, Pau Gasol si Rudy Fernandez, nu au putut evita înfrângerea în finala, americanii Dwayne Wade si LeBron James dominând jocul de sub panou. În meciul pentru medalia de bronz, argentinianul Carlos Delfino si-a dus echipa spre victorie în fata Lituaniei, scor 87-75. Delfino a reusit 20 de puncte si sase recuperari, fiind declarat cel mai bun jucator al finalei mici.
La feminin, echipa Statelor Unite si-a aparat pentru a treia oara consecutiv titlu olimpic, echipa Australiei nereusind nici de aceasta data sa obtina aurul olimpic. Atât americancele, cât si australiencele au ajuns neînvinse în finala de la Beijing, câstigata clar de echipa SUA cu scorul de 92-65. Tina Thompson a fost cea mai buna baschetbalista a finalei, americanca reusind sa înscrie 15 puncte. Medaliile de Bronz au fost cucerite de echipa Rusiei, care a dispus în finala mica de reprezentativa tarii gazda, China, cu scorul de 94-81.
Volei - Lupta în doi: Brazilia vs SUA
Echipele Statelor Unite ale Americii si ale Braziliei s-au întâlnit în finala turneului olimpic masculic, cât si în ultimul act al celui feminin. În final, cele doua natiunii si-au împartit titlurile olimpice, americanii câstigând la masculin, în timp ce braziliencele s-au impus la feminin.
Voleibalistii brazilieni porneau drept principalii favoriti la câstigarea, câstigând toate competitiile la care au participat în ultimii cinci ani, inclusiv titlul olimpic la Atena 2004 si ultimele doua campionate mondiale, din Argentina si Japonia. Echipa Braziliei a câstigat patru din cele cinci partide din grupa, fiind învinsa doar de Rusia (1-3), si s-a calificat în sferturile de finala, unde a întâlnit echipa tarii gazda, China. Brazilienii i-au distrus pe chinezi (3-0), asiaticii nereusind sa câstige mai mult de 17 puncte în niciun set al partidei. În semifinale, sud-americanii au învins, scor 3-1, puternica echipa a Italiei si se parea ca invincibilitatea brazilienilor se va prelungi cu înca un an.
De cealalta parte, echipa Statelor Unite era în cautarea gloriei din anii '80, când a cucerit singurele titluri olimpice din istorie, la Los Angeles 1984 si Seul 1988. Voleibalistii americani au facut la Beijing un turneu de exceptie, câstigând usor toate partidele din grupe. Amreicanii au întâlnit, în sferturile de finala de la Beijing, echipa Serbiei, campionana olimpica de la Sydney. Sârbii au inceput meciul extraordinar, slavii conducând cu 1-0 si apoi cu 2-1 la seturi. Americanii au revenit si au câstigat setul urmator, trimitând meciul în tie-break, pe care aveau sa îl câstige cu scorul de 15-12. Nord-americanii au avut nevoie tot de cinci seturi pentru a învinge puternica echipa a Rusiei. De aceasta data, americanii au început meciul în forta, câstigând primele doua seturi, însa rusii au revenit incredibil, în special prin atacurile lui Alexander Kosarev si Alexey Kuleshov, trimitând partida în tie-break. Americanii au câstigat setul decisiv, 15-13, calificându-se, dupa 20 de ani, într-o finala olimpica.
Brazilienii au câstigat primul set al finalei (25-20), însa americanii au reusit sa învinga în urmatoarele trei (25-22, 25-21, 25-23) si sa cucereasca cel de-al treilea titlu olimpic din istorie. Medaliile de bronz a fost câstigate Rusia, care a spulberat (3-0), în finala mica, echipa Italiei.
Voleibalistele din Brazilia au dominat clar turneul olimpic de la Beijing, pierzând un singur set în cele opt meciuri pe care le-au disputat. Brazila a ajuns în finala dupa sapte victorii cu 3-0, nici echipa Italei, în faza grupelor, nici echipa Chinei, campioana olimpica la Atena 2004, în semifinale, nereusind sa câstige un singur set în fata sud-americancelor. Echipa Statelor Unite a ajuns în finala de la Beijing, dupa un turneu foarte bun, în care a învins puternicele echipe ale Italiei si Japoniei, dar si pe cea a Cubei, neînvinsa pâna în semifinale. Dupa spectaculoasa victorie, cu scorul de 3-0, în fata cubanezelor, americancele se pregateau de a doua finala olimpica din istorie, dupa cea de la Los Angeles 1984.
Finala a fost echilibrata doar în prima parte, voleibalistele din Brazilia si SUA câstigând fiecare câte un set. Setul trei nu a avut istoric, braziliencele câstigându-l cu scorul de 25-13. Tot sud-americancele au învins si în setul cu numarul patru, cucerind, în premiera, titlul olimpic la volei feminin. China a câstigat medalia de bronz, asiaticele depasind în finala mica echipa Cubei, cu scorul de 3-1.
Polo - Al treilea succes consecutiv pentru Ungaria
Echipa masculina de polo a Ungariei si-a aparat cu succes la Beijing titlul olimpic câstigat la Atena, poloistii maghiarii reusind aceeasi performanta si acum patru ani. Ungaria a câstigat finala turneului masculin de la Beijing, scor 14-10, cu echipa Statelor Unite ale Americii, aducând cel de-al noulea titlu olimpic din istoria disciplinei pentru vecinii nostrii de la vest. Bronzul a fost câstigat de Serbia, care a dispus în finala mica de echipa Muntenegrului, cu scorul de 6-4. Muntengru s-a calificat la Jocurile Olimpice în dauna echipei României, pe care a învins-o în turneul de calificare de la Oradea, obtinând astfel ultimele bilete pentru Beijing.
Turneul feminin a fost câstigat de echipa Olandei, dupa victoria din ultimul act în fata echipei Statelor Unite. Cele sapte goluri marcate de Danielle de Bruijn în finala de la Beijing, câstigata de Olanda cu scorul de 9-8, au adus primul titlu olimpic pentru "batave" în proba de polo. Medalia de bronz a fost cucerita de echipa Australiei, campioana olimpica la Sydney, dupa victoria din finala mica în fata unguroaicelor, cu 12-11.
Hochei pe iarba - Titlurile olimpice revin în Europa
Germania a câstigat titlul olimpic în turneul masculin de hochei pe iarba, în timp ce echipa Olandei a triumfat în competitia feminina.
Germanii, medaliati cu bronz la Atena 2004, au câstigat finala de la Beijing (3-1) în fata surpinzatoarei echipe a Spaniei, care reusise sa învinga an semifinale campioana olimpica en-titre, Australia. Cel mai spectaculos meci al turneului masculin a avut loc tot în faza semifinalelor, Germania învingând cu 5-4, dupa executarea loviturilor de pedeapsa, puternica echipa a Olandei. Medaliile de bronz au fost câstigate de australieni, care au învins Olanda în finala mica cu scorul de 6-2.
Jucatoarele olandeze au reusit sa cucereasca medalia de aur în competitia feminina, dupa victoria din finala împotriva revelatiei turneului, echipa Chinei. Europenele s-au impus în ultimul act cu scorul de 2-0. Campioana olimpica de la Atena 2004, Germania, a pierdut finala mica în fata Argentinei, sud-americancele cucerind a doua medalie olimpica de bronz consecutiva, dupa cea obtinuta acum patru ani, la Atena. Baseball - Surpriza Coreea de Sud
Coreea de Sud a cucerit, în premiera, medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Beijing, dupa victoria din finala turneului de baseball, în fata Cubei, cu scorul de 3-2. Desi erau considerati principalii favoriti la Beijing, mai ales dupa eliminarea echipei Statelor Unite, cubanezii, de trei ori campionii olimpici, nu au reusit sa re-editeze performanta de la Atena, câstigând doar medaliile de argint. Statele Unite a cucerit bronzul, învingând în finala mica o alta echipa din Asia, Japonia. Americanii, campioni olimpici o singura data, la Sydney în 2000, s-au impus cu scorul de 8-4.
Softball - Primul esec olimpic pentru Statele Unite
Statele Unite au pierdut în premiera titlul olimpic la softball, ele fiind învinse în finala de echipa Japoniei, cu scorul de 3-1. Înfrângerea este cu atât mai dureroasa cu cât, dupa Jocurile Olimpice de la Beijing, disciplina va fi scoasa din programul olimpic. Americancele câstigasera de fiecare data medaliile de aur la softball, în 1996, la Atlanta, în 2000, la Sydney si în 2004, la Atena. Medaliile de bronz au fost adjudecate de echipa Australiei, de asemenea medaliata în fiecare turneu olimpic de softball. MÂINE, 28 AUGUST - RETROSPECTIVA ÎNTRECERILOR DE GIMNASTICĂ DE LA BEIJING 2008