Retrospectiva în imagini a pandemiei HIV: 30 de milioane de morţi, 33 de milioane de bolnavi în viaţă

Retrospectiva în imagini a pandemiei HIV: 30 de milioane de morţi, 33 de milioane de bolnavi în viaţă

Bolile cauzate de infecţia cu HIV au omorât 30 de milioane de oameni din 1981 până acum. Asta înseamnă jumătate din toate decesele cauzate de cel de-al Doilea Război Mondial. Şi nu s-a terminat.

33 de milioane de oameni trăiesc în acest moment cu virusul HIV, cel care cauzează SIDA, potrivit portalului webmed.com. Aproape 11.000 dintre aceşti bolnavi sunt în România. În fiecare an, în ţara noastră sunt înregistrate circa 400 de cazuri noi, multe la dependenţi de droguri, care folosesc seringi în comun. În toată Europa, anual sunt depistaţi circa 30.000 de bolnavi, cei mai mulţi provenind din comunităţile de homosexuali. Însă nici heterosexualii nu sunt protejaţi. Spre deosebire de primii ani în care s-a ştiut de boală, când se murea pe scară largă din cauza virusului, acum numărul deceselor printre bolnavi este mult diminuat. Temutul virus HIV a ajuns o boală cronică, precum infecţia cu virusul hepatic B sau C, care poate fi ţinut sub control cu medicamente, spun pacienţii români care trăiesc de la naştere cu el. Nu se mai iau pumni de medicamente, cum se întâmpla în trecut, ci câteva pastile pe zi, iar bolnavii trăiesc fără să dezvolte boli letale. Este cazul lui Magic Johnson, descoperit cu virusul HIV la începtului anilor 90, în aceeaşi perioadă în care când solistul trupei Queen, Freddie Mercury, murea de SIDA. Cum am ajuns aici şi ce rezervă viitorul?

Anul 1900: Un vânător ia virusul HIV de la un cimpanzeu

Cândva, între anii 1884 şi 1924, undeva în Africa Centrală, un vânător omoară un cimpanzeu. Sângele animalului ajunge în corpul vânătorului, posibil printr-o rană deschisă. Sângele poartă un virus inofensiv pentru maimuţe, însă letal pentru oameni: HIV. Virusul se răspândeşte în oraşe, însă cu totul alte boli sunt considerate vinovate pentru decese.

Ne puteți urmări și pe Google News

1981: primele cazuri identificate

- În luna iunie, Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) din SUA, publică un raport despre cinci tineri homosexuali care mor de un tip de pneumonie extrem de agresivă (PCP). Boala nu apare aproape deloc la cei cu un sistem imunitar intact, însă este una dintre "infecţiile oportuniste" care omoară oamenii infectaţi cu HIV. - În acelaşi an, în luna iulie, un alt raport CDC atrage atenţia asupra unui tip de cancer de piele  (FOTO) neobişnuit care omoară tineri în New York şi California.

1982 - CDC numeşte noua boala sindromul imunodeficienţei umane dobândite sau SIDA. - Bărbaţii homosexuali formează primele organizaţii de luptă împotriva HIV. 1983 - CDC avertizeză că virusul HIV se poate răspândi şi prin relaţii heterosexuale şi prin sânge, la naştere, de la mamă la copil. - Public Health Service din SUA cere ca membri grupurilor cu risc crescut de HIV să nu mai doneze sânge. - Cercetătorii Institutului Pasteur, Luc Montagnier (FOTO) şi Francoise Barre-Sinoussi, izolează un virus de la un pacient cu HIV. Independent, cercetătorul Jay Levy face o descoperire similară. Abia în 1986, cercetătorii se pun de acord să-l numească HIV, virusul imunodeficienţei umane. 1985 - Este înfiinţată Fundaţia Americană pentru Cercetarea HIV. Purtător de cuvânt:  Elizabeth Taylor. - Băncile de sânge încep testarea donatorilor pentru depistarea HIV. - Este ţinută prima Conferinţă Internaţională HIV în Atalanta, SUA. - O familie din SUA, Lauren, Patrick Burk, şi fiul lor Dwight (FOTO), toţi infectaţi cu HIV, arată public impactul HIV/SIDA asupra comunităţii heterosexuale. 1988 - Se înmulţesc protestele celor care cer să se facă ceva pentru tratarea bolnavilor. Într-o săptămănă după ce a fost invadată de protestatari, Administraţia Americană pentru Controlul Medicamentelor permite accesul bolnavilor la medicamente aflate încă în studiu. - Este celebrată pentru prima dată pe 1 Decembrie Ziua Mondială de Luptă Împotriva HIV/SIDA.

1991-1992 - Fundiţa roşie este introdusă ca simbol al solidarităţii cu cei are suferă din cauza HIV. - Magic Johnson anunţă faptul că este HIV pozitiv - Moare din cauza HIV solistul trupei Queen, Freddy Mercury. SIDA devine principala cauză de deces printre bărbaţii din SUA între 24 şi 44 de ani. - Este disponibil primul test rapid pentru depistarea HIV.

1996-1997 - Un cocktail de medicamente anti-HIV scade nivelul virusului până la un nivel netectabil, însă virusul nu dispare. Numărul deceselor scade în SUA cu 40%. 1998-2000

- Terapia anti-HIV are numeroase efecte adverse. FDA aprobă o nouă clasă de medicamente care permite ca tratamentul să fie mai sigur, mai uşor şi mai eficient. Însă medicamentele nu pot vindeca HIV. 2006-2007 - Tratamentul HIV prelungeşte viaţa cu 24 de ani, costul lui fiind de peste 600.000 de dolari. - Un vaccin realizat de compania americană Merck eşuează la testele clinice. 2008

-  Cercetătorii Luc Montagnier şi Francoise Barre-Sinoussi primesc Premiul Nobel pentru medicină pentru descoperirea HIV. - Din cei 33 de milioane de oameni diagnosticaţi cu HIV, doar trei milioane primesc tratament. Mai puţin de o treime dintre cei care au nevoie urgentă de tratament, au acces la el. Pentru prima dată, numărul infecţiilor cu HIV începe să scadă. - Vârful infecţiilor cu HIV a fost atins în anul 1996, iar cel al deceselor în 2004, când au murit 2,2 milioane de oameni. Însă în 2008, au fost înregistrate 2,7 milioane de noi infecţii cu HIV şi 2 milioane de bolnavi au murit. Speranţă pentru viitor Cercetătorii au descoperit mai mult de 12 anticorpi care pot lupta cu HIV şi speră că vor pune la punct un vaccin care să protejze împotriva virusului. Un anumit anticorp, numit PGT 128, este considerat cel mai promiţător: a prevenit 70% din infecţii în testele făcute în laborator. ISTORIC Virusul a ajuns în România prin porturi Studiind primele cazuri înregistrate la noi, medicii au ajuns la concluzia că virsul HIV a ajuns în România între anii 1985-1989, prin oraşele port Giurgiu, Constanţa, Medgidia.

Apoi s-a extins către Bucureşti, Târgovişte, Craiova, Galaţi, Bacău, Vaslui, Sibiu, Târgu- Mureş, Iaşi, Boto şani, Suceava, Hunedoara, Caraş-Severin.

Medicii spun că virusul existent în România este de subtip F, aşa cum se găseşte în Africa Centrală şi de Vest, precum şi în America de Sud.