Evenimentul Zilei > Actualitate > Reţineri în dosarul ketaminei
Reţineri în dosarul ketaminei

Reţineri în dosarul ketaminei

Procurorii Biroului Teritorial Hunedoara al DIICOT au reţinut pentru 24 de ore 29 de persoane, printre care şi fiica primarului oraşului Haţeg, Oana Timiş, membre ale unei grupări infracţionale organizate specializate în traficul de droguri de risc - ketamină.

Cele 29 de persoane vor fi prezentate, mâine, instanţei de judecată, cu propunere de arestare preventivă, anunţă Mediafax.

Primarul Haţegului reclamă "o comandă politică"

Primarul oraşului Haţeg, Nicolae Timiş, acuză DIICOT că a acţionat la comandă politică în momentul în care azi dimineaţă a descins în locuinţa lui pe motivul că fiica sa, Oana, în vârstă de 21 de ani, ar fi suspectată de consum de droguri.

"Abia vineri l-am înmormântat pe fratele meu (deputatul Ioan Timiş – n.red.) şi au aşteptat un moment prielnic să ne mai supună unui stres. Am discutat cu fata mea şi mi-a spus de nenumărate ori că ea nu a consumat droguri. Fostul ei prieten, de care s-a despărţit acum un an era consumator. Oana este acum (ora 13.15 – n.red.) la Deva, unde dă declaraţii în faţa procurorilor. Au venit dimineaţa la noi acasă şase indivizi, au bruscat uşa şi s-au purtat de parcă am fi fost adevăraţi infractori.
Fata mea stă mai mult la Bucureşti. De ce nu au căutat şi acolo dacă într-adevăr căutau droguri? Eu sunt convins că e o manevră făcută la comandă politică prin care mie, deşi nu m-am gândit o clipă să candidez pentru postul rămas liber prin decesul fratelui meu, mi se transmite un mesaj de genul: “Băiatu’, stai cuminte!”.
Noi (familia Timiş – n.red.) suntem un brand în Ţara Haţegului şi aducem voturi pentru PNL. Aici e problema. În toamna asta începe o bătălie electorală. La fel am păţit şi-n 2008, când eram chemat la DNA pentru nişte sesizări făcute ba de aninomi, ba de personaje din PDL.
România a ajuns stat poliţienesc. Ne-am temut de Securitate, acum ne temem că ne sunt ascultate telefoanele, nu mai avem linişte şi siguranţă nici în propria locuinţă şi am ajuns să ne temem şi că suntem am putea fi împuşcaţi sub pretextul că nu am fi stat la somaţie".
Nicolae Timiş spune că în urma percheziţiei de azi dimineaţă, anchetatorii au luat din locuinţa lui o sticlă goală în care se presupune că ar fi fost depozitată cândva ketamină, o substanţă folosită pe post de anestezic la animale, dar trecută pe lista substanţelor halucinogene interzise în România.
"Câinele nostru, un cocker spaniel, a fost bolnav acum câteva luni şi l-am tratat şi la doctor şi acasă. Mai am câteva oi, iar dacă ar fi căutat cu adevărat ketamină, s-ar fi dus la grajd ca să ia eventualele fiole aruncate de veterinari. Pe ei i-a interesat însă doar spectacolul, scandalul în presă", adaugă primarul Haţegului.
Reţea extinsă
DIICOT anunţă într-un comunicat faptul că biroul său teritorial din Hunedoara a destructurat un grup infracţional organizat compus din 54 de învinuiţi care făcea trafic cu ketamină (substanţă care omului îi provoacă un sentiment de detaşare de mediul înconjurător şi de propria-i persoană).
Conform informaţiilor făcute publice până acum, ketamina era procurată de doi medici veterinari Ilie Jilcu şi Marian Pacioagă care întocmeau documente false prin care încercau să justifice cantităţile mari prin necesităţile din activitatea lor profesională. Conform DIICOT, aceştia o livrau mai departe către Puiu Mircea Ianchi, Claudiu Podină, Cristina Niţescu şi Paul Fârdă, despre care anchetatorii spun că sunt liderii grupului infracţional.
Ketamina era depozitată în locuinţa unui bărbat din Petroşani, dar şi într-o garsonieră închiriată. De aici era preluată şi distribuită către dealeri. Un miligram de ketamină se vindea cu 10 lei. Procurorii mai spun că unul dintre principalii distribuitori era un poliţist comunitar, angajat al Primăriei Petroşani.
Luni dimineaţă au fost efectuate 32 de percheziţii pe raza judeţului Hunedoara, două în judeţul Olt şi una în oraşul Drobeta Turnu – Severin.
Pentru 34 dintre învinuiţi DIICOT a dispus începerea urmăririi penale. 60 de persoane au fost aduse astăzi, pentru audieri, la sediul DIICOT din Deva.