Rețete raw vegane, o alternativă sănătoasă în Postul Paștelui
- Georgeta Petrovici
- 30 martie 2017, 00:00
Se spune că suntem ceea ce mâncăm, dar prea puțini ținem cont în mod real de acest lucru, și ne preocupăm de alimentație abia atunci când anumite boli și-au făcut apariția.
O idee interesantă în Postul Paștelui, pentru cei care vor să arunce o privire spre o dietă mai puțin obișnuită, e raw vegan.
Crud și bun
Raw vegan înseamnă crud. Bucătăria raw presupune faptul că mâncarea nu este gătită. Mai exact, în timpul preparării, alimentele nu depășesc temperatura de 42 de grade Celsius, deoarece, spun adepții dietei, orice aliment încălzit peste acest prag își pierde enzimele, vitaminele și nutrienții.
Nutriționiștii spun că, practic, nu există niciun dezavantaj pentru cei care aleg să consume hrană „vie”, negătită. Din contra. Vor mânca în principal legume, fructe și zarzavaturi.
Detox și nutritiv
Alimentele crude au o mare valoare nutritivă, ajută la detoxifierea organismului și la o digestive mai rapidă. De asemenea, alimentele în stare naturală aduc corpului în integritate material hrănitor, oxigenează și hidratează celulele corpului.
Alimentaţia raw vegan furnizează astfel toţi macro şi micronutrienţii necesari vieții – de la proteine la acizi graşi esenţiali, minerale, vitamine şi până la zaharuri simple. Alimentele crude sunt bogate și în enzime, care, altfel, dispar în momentul gătirii.
Supă gazpacho
Ingrediente: 2-3 roșii, 1/4 țelină mică, un castravete mic, 1 ardei capia, 1/2 ceapă mică, 1 cățel usturoi, sare, piper, busuioc.
Mod de preparare: Țelina, castravetele, usturoiul, ceapa și ardeiul se pun în blender. Roșia se crestează cu cuțitul (un x) în vârf și se dă pe răzătoarea mare (coaja va rămâne în mână). Se adaugă și roșia rasă în blender și se mixează tot până devine o supă groasă. Se condimentează și se servește rece cu o lingură de ulei de măsline deasupra și cuburi de gheață, vara.
Pate aromat din caju
Ingrediente: 150 g nuci caju, 100 g semințe crude de floarea soarelui hidratate cu 12 ore înainte, 1 cățel de usturoi, o lg suc de lămâie, sare roz, 4 roșii deshidratate în ulei, frunze proaspete de busuioc, apă plată.
Preparare: Caju-ul se pune în blender cu apă cât să îl acopere, se procesează 2 -3 minute până când totul se transformă în cremă. Apoi se adaugă semințele de floarea soarelui, sucul de lămâie și sarea. Crema astfel obținută se lasă la frigider. Busuiocul și roșiile se adaugă în momentul servirii.
Baigli raw vegan cu mac
Ingrediente: 300 g nuci caju, 50 g miere, 20 g ulei de cocos, un baton de vanilie (blat); 200 g mac, 100 g miere, coajă rasă de portocală bio.
Preparare: Cele 300 de grame de caju se amestecă (în blender) cu mierea, uleiul de cocos și miezul batonului de vanilie. Crema se obține amestecând celelalte ingrediente. Se întinde blatul, peste se pune crema, se rulează totul și se lasă la frigider cel puţin o oră înainte să fie servit.