Editura Evenimentul si Capital

„Rețeta dezastrului: Imigrația rapidă, multiculturalism și ajutoare sociale generoase”. Iată verdictul dat de un profesor de la Oxford! Istoria ALTFEL decât o înveți la școală

Autor: | | 5 Comentarii | 3445 Vizualizari

Războiul politic din Europa zilelor noastre are drept cauză principală imigrația. De o parte, establishmentul european vorbește numai despre avantaje, de cealaltă - forțele populiste, naționaliste, eurosceptice și antisistem susțin că imigrația înseamnă terorism, mari frământări sociale, sărăcie și, până la urmă, distrugerea civilizației europene.

Dincolo de lupta politică, pentru omul simplu contează care este de fapt adevărul din spatele propagandei? O idee ne putem face din laborioasa lucrare a lui Paul Collier - „Exodus. Cum schimbă imigrația lumea noastră”.

Collier este profesor de economie și politici publice la Universitatea din Oxford și un om de stânga, preocupat de lupta mondială împotriva sărăciei. Nimeni nu l-ar putea acuza vreodată de colaborare cu populiștii sau naționaliștii. De altfel, în cartea sa, Collier refuză să răspundă la o întrebare esențială- este sau nu migrația bună pentru țările de destinație. Collier spune că întrebarea i se pare lipsită de interes, pentru că nu se pune problema trimiterii acasă a celor care au ajuns în Europa.

Asta deși, dacă ne uităm la ce propun partidele populiste, repatrierea pare a fi o opțiune. Când vine vorba însă de efectele imigrației masive, Collier nu prea mai pare un om de stânga. Omul de știință spune lucrurilor pe nume până la capăt. Știu că nu vă propun un text ușor, vă invit însă să-l parcurgeți pentru că vă va da o idee mult mai apropiată de realitate decât toate discursurile politice partizane.

Profesorul de economie și politici publice de la Oxford consideră că imigrația aduce câștiguri moderate, dar pierderi semnificative. Mai mult, diversitatea pe care o presupune o imigrație masivă poate submina respectul reciproc dintre cetățeni cu consecințe grave pentru societate. Conform lui Collier, pentru succesul unei societăți e nevoie de încredere între cetățeni în două aspecte ale vieții de zi cu zi.

În primul rând, trebuie să existe un consimțământ pentru transferurile financiare, bazat pe sentimente de loialitate și solidaritate între membrii societății (primesc lucrurile pe care le plătesc). În al doilea rând, dar nu în cele din urmă, e vorba de cooperarea între cetățeni, care se bazează pe prezumția că prestația va fi reciprocă (dacă ajut, voi fi ajutat n.r.).

Numai că, spune Collier, imigranții vin din lumea a treia, adică din țări unde astfel de comportamente corecte sunt rare, dat fiind că e vorba de niște societăți disfuncționale. Mai mult, pentru ca încrederea dintre cetățeni să rămână ridicată, în orice societate e nevoie ca un număr mare dintre ei să fie dispuși să-i pedepsească pe cei care nu respectă legile, regulile și cutumele sociale.

Mai simplu spus, oportuniștii trebuie pedepsiți refuzând cooperarea cu ei. În țările în care imigranții și descendenții lor s-au stabilit în număr mare, acest refuz al nativilor de a colabora cu „oportuniștii” poate fi însă considerat (și uneori chiar este) ca discriminare (rasism n.r.), ceea ce provoacă în tabăra nou-veniților un sentiment de frustrare. Ca urmare unii dintre imigranți sunt dispuși să-și asume acte de represiune (terorism n.r).

Studiile care arată că diversitatea etnică și culturală afectează grav capitalul de încredere dintr-o societate sunt mult mai vechi. Collier duce însă raționamentul și mai departe. Pentru el, întrebarea esențială este dacă acest comportament cu care imigranții au venit în țara de destinație este erodat într-o proporție suficient de mare pentru ca nou-veniții să fie văzuți de nativi ca membrii ai aceleiași societăți.

În această paradigmă, Collier distinge patru concepții în rândurile imigranților.

a) imigranții care acceptă asimilarea și chiar aspiră la aceasta;

b) imigranții care văd integrarea ca pe o fuziune culturală;

c) imigranții care doresc să obțină succese economice, dar se izolează de societatea gazdă;

d) coloniștii care vor să-și impună propriile reguli în societatea care i-a primit.

De-a lungul timpului, asimilarea s-a dovedit cel mai bun mod în care imigranții își pot găsi locul în societatea gazdă. Nu numai că promovează încrederea și respectul reciproc, dar respectă regula de aur de „a-i trata pe alții așa cum am vrea să fim tratați noi înșine.”. Această asimilare stă la baza Statelor Unite ale Americii, și, într-o măsură mai mică, la succesul unor țări ca Australia sau Canada.

Collier spune însă că asimilarea nu mai e la modă în zilele noastre. Multiculturalismul fuziunii, în care culturile ar trebui să se combine, acordă imediat nou-veniților o demnitate egală. Consecințele ar trebui să fie similare, dar există și riscul riscul de degradare a eficacității modelului social al țării gazdă, spune Collier.

Prin model social, Paul Collier înțelege combinația de instituții, reguli, norme și structuri specifice unei țări. Succesul țărilor bogate se bazează pe un model social puternic, care lipsește în țările care au rămas sărace. Pornind de aici, Paul Collier ne avertizează să ne ferim de „afirmațiile lenese ale multiculturalismului”. “Dacă luăm în considerare faptul că un trai decent este o prioritate, atunci nu sunt toate culturile egale“.

Dar aceasta este numai o parte a problemei. Paul Collier consideră că politica europeană promovează multiculturalism dintr-un fel de pragmatism, având în vedere dificultățile întâmpinate în integrarea minorităților. Profesorul britanic crede însă că a-i lăsa pe nou-veniți să-și construiască societăți paralele nu este o soluție.

Ce pensie are Florin Piersic! Nimeni nu astepta la o asa SUMA! Cati BANI ia in fiecare luna marele actor

Pagina 1 din 2


Opiniile exprimate de invitații EVZ aparțin autorilor și nu reprezintă punctul de vedere al publicației

Tag-uri: imigratiaStirile zilei

Alte articole din categoria: Invitaţii evz

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI