Dacă vrei cea mai bună mâncare din Tokio, găteşteţi-o singur.
Aceasta este recomandarea autorilor ghidului de restaurante Zagat, care au descoperit că, în capitala niponă, cea mai bună mâncare este cea de la Jambo. Situat într-un cartier muncitoresc al oraşului, Jambo este ceea ce japonezii numesc un „yakiniku“, adică un local unde clienţii sunt poftiţi să-şi prepare singuri friptura. Oamenii îşi comandă diverse ingrediente, pe care le prepară apoi pe grătarul încastrat în masă. Restaurantul le pune la dispoziţie garnituri şi sosuri tradiţionale. Jambo este un local cu doar 30 de locuri, pe care actualul proprietar, Norimitsu Nanbara, l-a moştenit de la bunica sa.
Tim şi Nina Zagat şi-au lansat primul volum despre restaurante în 1979 şi, spre deosebire de editorii celebrului ghid Michelin, se bazează mai degrabă pe opiniile localnicilor decât pe verdictul unor inspectori. Pe de altă parte, şi cea mai recentă ediţie a ghidului Michelin, lansată luna trecută, laudă bucătăria niponă. Astfel, numărul total de stele atribuite de Michelin restaurantelor din Tokio este mai mare decât distincţiile acordate altor oraşe.