Restaurante greceşti în România

Restaurante greceşti în România

Mulţi români au devenit fani ai gastronomiei greceşti, în ultimii ani numărul conaţionalilor care preferă să ia masa în localuri cu specific grecesc înregistrând creşteri de 40-50%.

Seară de seară, majoritatea restaurantelor greceşti din Capitală sunt pline ochi, cea mai sigură soluţie pentru a prinde un loc într-un astfel de local fiind rezervarea făcută din timp. Românii sunt delectaţi cu fructe de mare, salate specific greceşti sau icre de barbun, iar vitrinele frigorifice cu preparate proaspete amplasate chiar în mijlocul res taurantului fac deliciul îm păti miţilor.

Creveţi şi calamari

cântăriţi în faţa clienţilor Şeful de sală al restaurantului cu specific grecesc Mesogios, situat în zona Pieţii Universităţii, spune că numărul clienţilor români care frecventează localul a crescut cu 40-50% în ultimii ani. „În fiecare seară restaurantul este plin. Cei care doresc să ia masa la noi trebuie să-şi facă rezervare din timp”, susţine Mihai Soare.

Vitrina frigorifică din mijlocul restaurantului, unde sunt expuse toate produsele ce pot fi comandate, de la peşte, fructe de mare (caracatiţă, calamari ori creveţi) până la scoici, este atracţia principală. Totul se cântăreşte în faţa clienţilor, iar fiecare doritor îşi poate face singur porţia.

Prânzul ar trebui început cu un Meze, un mixt de salate, în viziunea specialiştilor în bucătărie grecească. O variantă ar fi combinaţia de roşii, castraveţi, ceapă, măsline, ardei, brânză feta şi diferite mirodenii. Urmează o salată asemănătoare cu salata noastră de icre, numită Tarama. Aceasta se prepară de obicei din icre de barbun, un peşte roşu, foarte cunoscut la greci. „O altă mâncare tradiţională din Grecia care a prins foarte bine şi în România este salata tzatzichi, preparată din castraveţi, iaurt, mărar şi usturoi”, mai spune Mihai Soare. Nici salata Tahini, o cremă de susan excelentă, nu trebuie ratată. „Meze-ul” se încheie cu un Melitzano, o salată care seamănă cu salata noastră de vinete. Un meze complex costă 21 de lei.

Urmează răsfăţul cu fructe de mare: aveţi de ales între caracatiţă, calamari la grătar sau umpluţi cu feta ori la tigaie. Peştele se prepară la grătar ori „plachia” (seamănă cu saramura noastră). Ca băutură trebuie să în cercaţi Ouzo, băutura grecească tra diţională, aromată, uşor mentolată.

Patronul unui alt restaurant cu specific grecesc, Rodon, spune că i-a crescut cifra de afaceri cu cel puţin 20%, faţă de acum patru ani, când a fost deschis localul. „Destul de mulţi români sunt fani ai gastronomiei greceşti. Noi avem foarte mulţi clienţi fideli. Sunt numeroase seri când restaurantul este plin. Am clienţi care mă sună personal şi mă roagă să le păstrez o masă”, mai spune Roman Alexandru.

Becri mezes (bucăţi de carne de porc cu muştar, sos de vin, tabasco, oregano, preparat în vas ceramic), Kokkinisto (bucăţi de carne de vită la cuptor în sos tomat aromat, puţin picant - 45 de lei) şi Papoutsaki (vânătă umplută cu carne, brânză feta şi sos alb, de forma unui papuc - 30 de lei) sunt doar câteva dintre preparatele greceşti preferate de clienţii acestui local.

Greci, români şi ciprioţi

Şi în ţară interesul pentru mâncarea grecească este ridicat. La restaurantul Club RC din Iaşi, spre exemplu, pot fi savurate bunătăţi precum Crasato (pulpă de porc cubuleţe, la tigaie, cu sos alb iute specific grecesc), Suzukakia (chiftele din carne de vită cu pesmet cu sos de roşii, la cuptor) şi Kleftico (carne de viţel, caşcaval).

„Vin foarte mulţi români în res taurantul nostru dar şi greci ori ci prioţi. Se fac multe rezervări, mai ales la sfârşit de săptămână. Totuşi, cei care se hotărăsc în ultimul moment că vor să guste bunătăţile cu specific grecesc nu-şi pot pune problema că nu vor găsi locuri, restaurantul nostru are o capacitate pentru 200 de persoane”, spune Mircea Sofronie, proprietarul restaurantului Club RS.

"Sunt numeroase seri când restaurantul e plin. Am clienţi care mă sună personal şi mă roagă să le păstrez o masă.", Roman Alexandru, patron restaurant grecesc

EFECT

Criza economică strică un pic apetitul pentru taverne

Un alt restaurant cu specific grecesc este şi Mythos, deschis în urmă cu cinci ani în Capitală. Cele patru încăperi ale locului poartă amprenta mitologiei greceşti: Athena (protectoarea locuitorilor), Apollo (zeul muzicii), Zeus şi Afrodita (zeiţa frumuseţii). Mâncarea este preparată chiar de un bucătar-şef grec. „De la un an la altul numărul românilor care frecventează localul este în creştere. Însă, din păcate, anul acesta avem o mică scădere faţă de anul trecut, oamenii fiind serios afectaţi de criză”, spune Evagelos Vasilaropoulos, patronul restaurantului Mythos.

Dorada la grătar cu sos de lămâie, ulei de măsline, sare, piper, oregano şi puţin ouzo (50 de lei/400 g), calamar pane, creveţi Black Tager (75 de lei/porţia), calamar umplut cu caşcaval din lapte de capră sau cu orez şi stafide (75 de lei) sunt doar câteva dintre delicioasele mâncăruri oferite aici. O specialitate din pui, ou de cocoş, servit cu clătită de cartofi şi un sos făcut din iaurt, miere şi ulei de măsline nu trebuie ratată.

Ne puteți urmări și pe Google News