Evenimentul Zilei > Economie > Atac asupra reşedinţei ambasadorului SUA la Moscova. Trei persoane au fost reţinute
Atac asupra reşedinţei ambasadorului SUA la Moscova. Trei persoane au fost reţinute

Atac asupra reşedinţei ambasadorului SUA la Moscova. Trei persoane au fost reţinute

Mai mulţi membri ai unei formaţiuni politice neînregistrate oficial au aruncat mai multe petarde în reşedinţa ambasadorului SUA la Moscova marţi seara, lansând concomitent pliante prin care cereau ca Statele Unite să-şi retragă bazele de pe teritoriul Europei. Trei persoane au fost reţinute în urma acestei acţiuni, scrie agenţia de presă TASS în pagina sa electronică, citând o sursă din poliţie.

"Trei tineri (Igor Pike, Marat Salakhiev şi Sergei Kaplanov ) au fost reţinuţi pentru mitingul neautorizat în centrul Moscovei", a indicat interlocutorul agenţiei ruse de presă, confirmând astfel informaţiile difuzate anterior de presă. Potrivit acestora, un grup de tineri a organizat marţi seara în faţa reşedinţei ambasadorului SUA o acţiune neautorizată de protest, în cadrul căreia au împărţit pliante şi au aruncat cu petarde în imobil. Unul dintre participanţi chiar s-a legat cu cătuşele de gardul reşedinţei.

Persoanele reţinute par să facă parte din formaţiunea politică "Cealaltă Rusie", neînregistrată însă oficial şi care este condusă de către un anume Eduard Limonov.

În acest context, publicaţia Vzgliad aminteşte că la 7 octombrie un apel telefonic a alertat poliţia din Moscova că în interiorul Ambasadei SUA fusese amplasat un dispozitiv exploziv. În cele din urmă, alerta s-a dovedit a fi falsă, iar poliţia a dat de urmele individului care sunase. 

După declanşarea crizei ucrainene în toamna anului 2014, responsabili de la Washington au denunţat că nivelul de hărţuire a diplomaţilor americani în post la Moscova a crescut pe fondul deteriorării relaţiilor dintre Statele Unite şi Rusia, potrivit presei internaţionale