Republica Moldova ia măsuri pentru protecția agricolă. Vor fi achiziționate mii de rachete antigrindină

Republica Moldova ia măsuri pentru protecția agricolă. Vor fi achiziționate mii de rachete antigrindinăSursa foto: Protv.md

Pentru a face față fenomenelor meteorologice extreme, Republica Moldova își întărește capacitățile de protecție. Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a anunțat achiziționarea a 1.500 de rachete antigrindină din Bulgaria. Acestea vor suplimenta stocul actual de 2.200 de unități.

Noile rachete vor fi distribuite către cele 132 de puncte de lansare active din nordul și centrul țării. Zone cu un potențial agricol ridicat și unde riscul de grindină este constant – cum este și cazul localității Cornești, din raionul Ungheni. Sistemul antigrindină acoperă aproximativ 1.665.000 de hectare de teren agricol, oferind o linie de apărare crucială pentru fermieri.

Sursa foto: Moldova 1

Fiecare punct de lansare este dotat cu două instalații capabile să folosească rachete cu rază scurtă și lungă. Fiind în prezent singura soluție eficientă, la scară largă, pentru protejarea culturilor de efectele distructive ale grindinei.

Teste cu drone antigrindină, în parteneriat cu România

Pe lângă sistemul clasic de rachete, autoritățile explorează soluții moderne pentru extinderea protecției, în special în zonele de frontieră. În colaborare cu România, Republica Moldova testează o dronă produsă local. Aceasta este dotată cu cartușe cu iodură de argint și reagent activ, utilizate pentru dispersarea norilor.

„Este prea devreme să vorbim despre experimentul cu partea română, deoarece deocamdată este dificil de pus în mișcare. Au fost făcute câteva tentative de a o ridica în aer, dar au existat unele probleme la aterizare”, a declarat Ghenadie Onceanu, directorul Serviciului Antigrindină.

Chiar dacă proiectul se află în fază incipientă, oficialul susține că are potențial și ar putea deveni o soluție viabilă în viitorul apropiat.

Potrivit lui Ghenadie Onceanu, în Republica Moldova sunt funcționale 132 de sisteme antigrindină, cele mai multe în nordul și centrul țării, care au o eficiență maximă.

Sursa foto: point.md

Alternativă la importurile din Rusia

În contextul războiului din Ucraina, Republica Moldova a renunțat la achiziția de rachete din Federația Rusă. De trei ani, acestea sunt procurate exclusiv din Bulgaria. Într-un climat geopolitic și meteorologic instabil, autoritățile continuă să investească în tehnologii moderne, pentru a proteja agricultura – un sector esențial pentru economia națională.

Partea centrală a Republicii Moldova este cea mai afectată de căderile de grindină, arată studiile privind repartiția spațială. În proximitatea satului Cornești din raionul Ungheni, se înregistrează cele mai multe ploi cu grindină, cam cîte 2 zile pe an. Cîmpia Bălțiului și regiunea de sud-est a țării nu sînt atît de afectate, în medie, cu mai puțin de o zi pe an.