Evenimentul Zilei > Actualitate > Renumita „fată afgană” a fost arestată!
Renumita „fată afgană” a fost arestată!

Renumita „fată afgană” a fost arestată!

Renumita “fată afgană” cu ochi verzi, apărută pe coperta National Geographic în 1985, a fost arestată în Pakistan. Aceasta riscă şapte ani de închisoare.

Renumita “fată afgană” cu ochi verzi, apărută pe coperta National Geographic în 1985, a fost arestată în Pakistan, scrie libertatea.ro

Refugiata, supranumită “Mona Lisa a războiului din Afganistan” datorită fotografiei realizate de Steve McCurry, ce îi punea în evidenţă culoarea ochilor ei verzi, a fost arestată din locuinţa ei din oraşul pakistanez Peshawar, potrivit unui reprezentant al poliţiei.

Sharbat Gula este acuzată că a obţinut cetăţenie pakistaneză prin falsificarea unor documente şi riscă până la şapte ani de închisoare dacă se va dovedi că este vinovată.

 Un oficial al Agenției Federale de Investigații (FIA), un departament care se ocupă de cazuri de falsificare de documente, a confirmat arestarea acesteia.

„Echipa noastră, împreună cu poliția, a descins în casa ei și a găsit atât acte de identitate afgane, cât și pakistaneze”, a declarat directorul FIA, Imran Shahid.

Familia acesteia a fugit în Pakistan, împreună cu mii de familii afgane, atunci când forţele sovietice au invadat Afganistanul, în 1979.

Sharbat Gula a fost fotografiată de către McCurry în decembrie 1984. Pe atunci, fata avea numai 12 ani şi se afla într-o tabără de refugiaţi la graniţa dintre Afganistan şi Pakistan. 

Fotografia ei a apărut pe coperta National Geographic în luna iunie 1985 și a fost utilizată intens pentru mediatizarea situației dificile a refugiaților.