Regele Harry al cincilea

Regele Harry al cincilea

"Harry Potter si Ordinul Phoenix", a cincea ecranizare din serie, are maine premiera in cinematografele din Romania.

In timp ce fanii inraiti se pregatesc sa intampine lansarea cartii a saptea si ultima a aventurilor lui Harry Potter, varianta cinematografica a povestii a ajuns la capitolul cinci.

Desi „Harry Potter si Ordinul Phoenix” este cea mai lunga carte a seriei, filmul va fi cel mai scurt dintre cele cinci. Lansata in cele mai multe teritorii pe 11 iulie, pelicula a incasat in cinci zile de rulare suma-record de 330 de milioane de dolari.

Abia de maine-seara, fanii romani se vor delecta cu ecranizarea, iar dupa miezul noptii, de la ora 2.01, vor savura primele randuri din „Harry Potter and the Deathly Hallows”.

Un Harry emotional

Ajutat de scenaristul Michael Goldenberg, el insusi pentru prima oara in contact cu textul lui J.K. Rowling (ii ia locul lui Steve Kloves, care a lucrat la toate celelalte patru ecranizari), regizorul David Yates incearca o abordare noua.

Dupa propriile declaratii, s-a straduit sa creeze un „Harry mai psihologic, mai emotional”. In plus, povestea il ajuta sa schiteze o parabola despre represiunea politica si, in acelasi timp, sa arunce cateva comentarii despre razboi.

Inainte de Yates, producatorii au cochetat cu ideea de a o coopta pe Mira Nair („The Namesake”) sau pe Matthew Vaughn („Layer Cake”). Dar s-au oprit la Yates, care nu citise niciuna dintre cartile Potter. In schimb, reusise sa castige cateva premii cu o miniserie de televiziune despre prostitutie - „Sex Traffic”.

Cel mai scurt

Harry Potter este acum in al cincilea an al sau la Hogwarts si principala lui problema este Voldemort (din nou interpretat de Ralph Fiennes). Numai ca prea putina lume e convinsa ca acesta s-a intors cu adevarat.

In peisaj apare o noua profesoara, care sa predea „Apararea impotriva Artelor intunecate” - Dolores Umbridge (Imelda Staunton), a carei abordare este de-a dreptul fascista.

Studentii infiinteaza „Armata lui Dumbledore” si incep sa se ocupe singuri de propria educatie, pregatindu-se intens pentru batalia cu Valdemort.

Complicata intriga din cele 870 de pagini ale lui Rowling a fost redusa la 138 de minute de film, „Ordinul Phoenix” devenind astfel cel mai scurt din serie. „Piatra filosofala” avusese 152 de minute, „Camera secretelor”, 161, iar „Pocalul de foc”, 157 de minute. Numai Alfonso Cuaron, cu „Prizonierul din Azkaban”, reusise o performanta apropiata, de numai 139 de minute.

Drastica reducere nu a fost, insa, fara sacrificii. Cateva dintre personaje, inclusiv Dobby, spiridusul casei, si jurnalista Rita Skeeter, au trebuit sa dispara. Rowling a reusit sa il salveze insa pe Kreacher, avertizand echipa ca va avea mari probleme cu urmarile daca il lasa pe dinafara. Putem anticipa ca uratul spiridus va avea un rol decisiv in ultimul capitol al povestii.

Cel mai scump

Pentru al cincilea film dintr-o serie care le-a adus deja 3,5 miliarde de dolari din vanzarile de bilete, Warner Bros nu s-a dat inapoi de la cheltuieli. Se pare ca, in final, costurile productiei se ridica la 150 de milioane de dolari.

Unii estimeaza ca ele au fost si mai mari, pentru ca a fost nevoie de munca grea la efectele speciale. In plus, Warner a trebuit sa renegocieze cu majoritatea actorilor adulti, care semnasera contracte numai pentru patru filme.

Producatorii privesc insa inainte: au inceput deja sa semneze contractele pentru „The Half-Blood Prince”, programat sa iasa pe piata in noiembrie 2008, si „The Deathly Hollows”, care ar trebui sa ajunga in cinematografe in 2010.

Radcliffe a semnat, iar Emma Watson, chiar daca putin mai tarziu, starnind acide comentarii din partea presei, l-a urmat. Inclusiv Yates se pregateste pentru a doua sa incursiune in lumea lui Potter, despre care deja stie ca vrea sa ii dea o infatisare mai comica.

Micul ucenic vrajitor, gol-golut

Pentru Emma Watson, acesta ar fi doar unul dintre acele „titluri stuuuuupide” care au umplut ziarele britanice de indata ce Daniel Radcliffe s-a apucat sa joace teatru.

Stupide sau nu, sunt intru totul indreptatite, caci actorul a acceptat sa apara nud in productia „Equus”, pe un text de Peter Shaffer. De opt ori pe saptamana, Londra are ocazia sa il vada intr-o postura cel putin neobisnuita pe cel care poarta celebra „cicatrice” a lui Potter de la 11 ani.

Dar la 18 ani, Radcliffle incearca sa se defineasca dincolo de rolul care i-a adus anul acesta un onorariu de 14 milioane de dolari. Asta in ciuda faptului ca personajul lui Potter il va tine prizonier pana in 2010.

INCASARI

„Ordinul Phoenix” ia toti banii A cincea parte a francizei produsa de Warner Brothers, „Harry Potter si Ordinul Phoenix”, cu un buget de 150 milioane de dolari, promite sa fie si cea mai vizionata din serie.

Filmul ruleaza de maine la Hollywood Multiplex, Movieplex, Cinema PRO si Patria din Bucuresti si Republica din Cluj. Distribuitorii de la Intercomfilm se asteapta la incasari de circa 300.000 de dolari. Ecranizarea anterioara, „Harry Potter si Pocalul de Foc”, a strans 720.000 de dolari.

In numai cinci zile de la lansarea de pe 11 iulie, filmul a incasat circa 330 de milioane de dolari. „Ordinul Phoenix” a batut recordul la incasari pentru un film lansat in Statele Unite intr-o zi de miercuri, cu 44,2 milioane de dolari.

In total, filmul a strans 74,1 milioane de dolari numai intr-o zi, cea mai mare cifra inregistrata de studiourile Warner la o premiera. Se asteapta ca filmul sa obtina printre cele mai consistente incasari din istorie.

In total cele patru filme din serie au incasat 3,5 miliarde de dolari.

LANSARE Maine-noapte se fac vraji in librarii Fanii nerabdatori mai au o singura zi pana la lansarea ultimului volum al lui J.K Rowling, „Harry Potter and The Deathly Hallows”.

Maine-noapte, la ora 2.01, in reteaua Diverta, Carrefour, Librariile Carturesti, Humanitas, Noi si Nautilus se vor tine numere de magie, se va bea suc de dovleac si se vor deschide primele exemplare din varianta in engleza a cartii.

Diverta pune in vanzare 1.365 de exemplare, cu pretul de 104,99 lei, Libraria Noi circa 1.000, la 105 lei, iar Carrefour peste 500, la doar 89,99 lei. Abia in decembrie va aparea si varianta in limba romana, la Editura Egmont.

Ne puteți urmări și pe Google News