Evenimentul Zilei > Actualitate > Referendum. Bănățenii sunt chemați la urne să se declare PRO sau CONTRA exploatării gazelor de șist
Referendum. Bănățenii sunt chemați la urne să se declare PRO sau CONTRA exploatării gazelor de șist

Referendum. Bănățenii sunt chemați la urne să se declare PRO sau CONTRA exploatării gazelor de șist

Premieră lângă Timișoara. O întreagă comunitate e chemată la vot, azi, pentru a lua decizii legate de mediul înconjurător. Locuitorii comunie Săcălaz participă duminică, 15 martie, la un referendum pe tema exploatării gazelor de șist în zona lor.

Posibilitatea exploatării gazelor de șist în zona Săcălaz a pus pe jar comunitatea locală. După o serie de proteste, aleșii locali au decis să facă referendum și să vadă dacă oamenii sunt sau nu de acord cu o posibilă exploatare a gazelor în apropierea caselor lor. În total, conform listei electorale, 6.850 de persoane sunt așteptate să își exprime punctual de vedere. Pentru ca referendumul să fie validaţ la urnele care sunt deschise până la ora 22.00,  trebuie să se prezinte cel puţin 30 la sută din numărul celor înscrişi pe lista electorală permanentă.

Localnicii trebuie să voteze dacă sunt sau dacă nu sunt de acord cu o posibilă expoatare a gazelor de șistpe raza localității. Deja mai multe companii de prospecţiuni au început să caute zăcăminte de gaze şi petrol în zonă.