Refacerea alianţei PNL-PDL dă frisoane PSD-ului

Refacerea alianţei PNL-PDL dă frisoane PSD-ului

Scenariul refacerii alianţei dintre PNL şi PDL, în perspectiva alegerilor din 2012, le dă frisoane social-democraţilor.

"Cântecul de sirenă pe care un aşa-zis PD reformat l-ar putea transmite către liberali poate conduce la ideea unui risc pentru PSD ca în 2012 să se recoaguleze o formă de Alianţă D.A. recosmetizată, reambalată", a susţinut, ieri, fostul preşedinte al PSD Mircea Geoană.

O astfel de variantă ar reprezenta pentru PSD o reluare a episodului 2004, când social-democraţii au câştigat alegerile parlamentare, dar au pierdut puterea.

Traian Băsescu, ales atunci preşedinte, a desemnat premierul din partea Alianţei D.A., care şi-a construit majoritatea parlamentară şi prin cooptarea UDMR, PC şi a reprezentanţilor minorităţilor, care au renunţat la înţelegerea preelectorală cu PSD. Or, în 2012, tot Traian Băsescu este cel care va desemna premierul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cum traduce Geoană eşecul moţiunii

Temerea social-democraţilor vine şi în condiţiile în care, potrivit unor surse parlamentare, simulări recente ale liberalilor arată că PSD ar putea obţine un scor electoral care ar plasa PNL în afara puterii.

De altfel, aşa s-ar putea traduce atitudinea PNL din timpul moţiunii de cenzură, care a fost rezervat în lipsa unei înţelegeri concrete asupra formulei de guvernare.

  • "Operaţiunea pe care am avut-o în toamna lui 2009 a fost de succes, pentru că a avut un contur complet şi nu este doar problema primului-ministru. Dar cred că ideea unui proiect politic cu câţiva paşi succesivi pe care fiecare să-i ştie este explicaţia succesului din 2009", a recunoscut, indirect, Mircea Geoană, vorbind despre motivele eşecului moţiunii.

Lansate iniţial de Vasile Blaga, mesajele de reconciliere dinspre PDL spre PNL au continuat şi ieri. "Cred că PNL este la un moment de răscruce şi trebuie să se gândească foarte bine. PNL de multe ori nu a înţeles că trebuie să trecem peste orgolii", a declarat Gheorghe Flutur, vicepreşedintele PDL.