Reducerea salariilor scoate bugetarii din Polonia în stradă

Reducerea salariilor scoate bugetarii din Polonia în stradă

Câteva mii de angajaţi din sistemul public din Polonia au protestat astăzi faţă de propunerea guvernului de a îngheţa salariile din sector.

Mai mult de 5.000 de salariaţi s-au mobilizat la chemarea sindicatelor OPZZ şi Solidaritatea. Inspectori ai Fiscului, poliţişti, pompieri sau gardieni au mărşăluit pe străzile Varşoviei, între sediile Ministerului de Finanţe, al parlamentului şi al primului-ministru.

Polonia ar putea aplica o serie de măsuri de austeritate, pentru a corecta deficitul bugetar de la 7%, cât este prognoza pentru anul acesta, la 3%, aşa cum cer normele europene. Astfel, guvernul liberal polonez trebuie să reducă cheltuielile, iar una dintre măsurile pe care le-ar putea lua în acest sens este reducerea salariilor din sistemul public.

Anul acesta, Polonia a încheiat un nou acord de tip preventiv cu FMI, pe 2 ani. Varşovia beneficiază de fonduri în valoare de peste 20 de miliarde de euro, dar s-a angajat să folosească aceşti bani doar dacă zlotul se va devaloriza. Analiştii sunt de părere că tocmai semnarea acordului va contribui la stabilizarea monedei naţionale a Poloniei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru anul în curs, autorităţile polone anticipează o creştere economică de 3,5-4%.