Evenimentul Zilei > Actualitate > Rectorul Dumitru Oprea, incadrat de extremisti la Strasbourg
Rectorul Dumitru Oprea, incadrat de extremisti la Strasbourg

Rectorul Dumitru Oprea, incadrat de extremisti la Strasbourg

Reprezentantii iesenilor in Parlamentul European, Dumitru Oprea si Mihaela Popa, povestesc cum au fost primele zile de munca in cadrul unuia dintre cele mai importante foruri legislative din lume.

Aflat in ultimele zile ale mandatului de rector la Universitatea „Al. I. Cuza“ din Iasi, Dumitru Oprea s-a acomodat cu atmosfera de la Strasbourg in compania a doi dintre cei mai controversati politicieni din Europa.

Ales europarlamentar din postura de reprezentant al PLD, Oprea a fost repartizat in sectiunea grupurilor neafiliate politic. Rectorul a povestit amuzat ca a nimerit intre Jean-Marie Le Pen si Alessandra Mussolini, presedintii a doua dintre cele mai influente partide de extrema dreapta din Europa.

In timp ce Le Pen a candidat de cinci ori la presedintia Frantei, fiind la un pas de a castiga in 2002, Alessandra Mussolini este nepoata dictatorului italian Benito Mussolini si fondatoare a partidului neo-nazist italian Actiunea Populara.

Primul vot s-a terminat la miezul noptii

Reprezentantul nou-infiintatului Partid Democrat-Liberal a fost numit in comisia pentru educatie si cultura, dar si membru supleant in cea pentru controlul bugetului. In prima comisie, Oprea va fi coleg cu membrul PD Mihaela Popa, celalalt reprezentant al Iasiului in Parlamentul European. In plus, Mihaela Popa a fost numita membru supleant in comisia de dezvoltare care se ocupa cu politica de coeziune pentru tarile slab dezvoltate.

„In prima mea zi, pe 10 decembrie, am ajuns cu bagajele direct la Parlament, unde am intrat la fotografii pentru legitimatii. Dupa asta, am trecut la treaba, iar votul s-a incheiat undeva spre miezul noptii. A fost frumos, totusi“, a povestit Mihaela Popa. Fosta profesoara de matematica a stat in sala alaturi de colegii ei din cadrul Partidului Popular European, formatiune la care Partidul Democrat este afiliat.
Salariu de 1.200 de euro

Europarlamentarii sunt platiti din bugetul Romaniei. Salariul de baza este in jur de 1.200 de euro pe luna. La aceasta suma se adauga insa deconturi pentru calatoriile cu avionul si o diurna de 270 de euro, prevazuta pentru zilele de luni pana joi, dar numai cand au loc sesiunile in plen. Mihaela Popa spune ca o problema la Strasbourg o reprezinta cazarea si ca are de gand sa-si inchirieze un apartament.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.