Rectorul Astărăstoae, pus sub învinuire după ce şi-a angajat fiica la IML

Rectorul Astărăstoae, pus sub învinuire după ce şi-a angajat fiica la IML

Procurorii DNA - Serviciul Teritorial Iaşi au început urmărirea penală faţă de Vasile Astărăstoae, rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie "Gr. T. Popa" Iaşi (U.M.F. Iaşi) şi preşedinte al Colegiului Medicilor din România.

El este acuzat de abuz în serviciu, conflict de interese, aderare la un grup infracţional organizat şi tentativă de prezentare de documente false pentru obţinerea de fonduri europene. Potrivit procurorilor, în perioada 2009 - 2011, la U.M.F. Iaşi era în derulare proiectul finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională şi intitulat "Platforma de e-learning la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Gr. T. Popa" Iaşi". Astfel, Astărăstoae, în calitate de rector al U.M.F Iaşi şi manager de proiect, împreună cu Daniel Druguş şi Ioan Adriana Ciureanu au atribuit ilegal contractul de achiziţie publică către SC "Maguay Impex", firma lui Gabriel Corvin Pughin Corvin, învinuit în aceeaşi cauză. Prin acest mod, U.M.F. Iaşi şi Ministerul Economiei şi Finanţelor au fost prejudiciate cu suma totală de 6.126.481,98 lei.

Instruire inexistentă În cursul lunii noiembrie 2010, Astărăstoae, împreună cu Daniela Druguş, în calitate de manager de proiect, respectiv responsabil financiar, au aprobat în mod nelegal plata, către societatea Maguay a sumei de 160.000 lei cu titlu de "cheltuieli instruire" în condiţiile în care această activitate nu a fost realizată. La rândul lui, Adrian Ciureanu, în calitate de responsabil tehnic al proiectului, a confirmat în fals efectuarea serviciilor de instruire.

Tentativă de furt În continuare, în cursul anului 2010, Astărăstoae Vasile a întocmit şi depus la Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale - Organismul Intermediar pentru Promovarea Societăţii Informaţionale (M.C.S.I. - O.I.P.S.I.) două documente (cerere de rambursare şi raport de progres) prin care solicita rambursarea sumei de 1.292.714,64 lei achitată de U.M.F. Iaşi către SC "Maguay Impex" SRL. În aceste documente, Astărăstoae a consemnat în fals că serviciile de instruire în valoare de 160.000 lei au fost efectuate şi că au fost implementate mai multe cursuri în format electronic, deşi platforma este nefuncţională. Ca urmare a demarării cercetărilor în acest dosar penal, plata solicitată nu a mai fost achitată de către M.C.S.I. - O.I.P.S.I.

Ne puteți urmări și pe Google News

Contract păgubos De asemenea, în derularea aceluiaşi proiect, în cursul lunii noiembrie 2009, Astărăstoae şi Druguş Daniela, au încheiat un contract de prestări servicii cu o societate comercială, motiv pentru care U.M.F. Iaşi a fost prejudiciată cu suma de 37.200 lei. Suma a fost recuperată. Pe 31 martie 2010, între Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale şi Institutul de Medicină Legală Iaşi a fost încheiat un contract, finanţat în principal prin Programul Operaţional Sectorial "Dezvoltare Resurse Umane" (AM POS DRU) ce are ca obiect punerea în practică a proiectului intitulat "Standarde europene pentru programe post-doctorale competitive de formare în domeniul managementului cercetării avansate şi expertizei psihiatrice medico-legale".

Drepturi salariale pentru fiică În acest context, Astărăstoae, în calitate de director al Institutului de Medicină Legală Iaşi şi manager al proiectului, a dispus includerea în proiect şi angajarea la I.M.L. Iaşi, pe durata celor 3 ani de implementare, a fiicei sale şi a altor două persoane din conducerea U.M.F. Iaşi pentru a le facilita acestora obţinerea unor sume de bani cu titlu de drepturi salariale (în total 14.496 lei brut, din care suma de 8.773 lei pentru fiica sa). Astăzi, procurorii anticorupţie au luat faţă de celebrul doctor, măsura preventivă a obligării de a nu părăsi ţara pe o perioadă de 30 de zile. Pe 18 octombrie 2011, Curtea de Apel Iaşi a dispus arestarea preventivă pe o perioadă de 29 de zile a lui Ciureanu, Druguş şi Pughin.