Realocarea fondurilor UE, şansa companiilor

Realocarea fondurilor UE, şansa companiilor

Criza a tăiat elanul băncilor de a acorda credite pentru cofinanţarea proiectelor europene, iar firmele au renunţat să solicite finanţare nerambursabilă.

Clienţii care solicită consultanţă pentru obţinerea fondurilor europene sunt interesaţi să investească în domeniul energiei regenerabile, în domenii productive, dar şi în domeniul dezvoltării resurselor umane. Din păcate, aceste sectoare au beneficiat de fonduri foarte scăzute în raport cu cererea existentă pe piaţă.

Astfel, în cadrul anumitor axe şi domenii de intervenţie, valoarea proiectelor depuse a depăşit chiar şi de câteva zeci de ori suma alocată de autorităţi.

Domenii subfinanţate

În opinia lui Johannes Becker, proprietarul companiei Becker Consult, autorităţile trebuie să facă demersuri pentru realocarea unor sume neaccesate de pe anumite axe şi domenii de intervenţie. Este vorba, în special, despre finanţările destinate autorităţilor publice, care ar trebui să fie realocate către solicitanţii privaţi, deoarece, din lipsa posibilităţilor de cofinanţare sau a personalului calificat, autorităţile publice au depus foarte puţine proiecte, iar sumele alocate în acest scop sunt blocate.

Szabolcs Ilyes, country manager la PNO Consultants, spune că ar fi utilă o simplificare reală a procedurilor. De exemplu, în cazul modificării proiectului, să nu se mai solicite act adiţional la contractul de finanţare decât la finalizarea proiectului.

La rândul său, Felix Lucuţar, partener, Agriculture Capital and Engineering, consideră că ar trebui simplificate procedurile de achiziţie şi de plată.

"Dosarele de plată sunt verificate de zece ori, întârziindu-se astfel implementarea, iar, pe de altă parte, sistemul de achiziţie este foarte dificil. Procedura ar trebui simplificată, plecând de la premisa că beneficiarul este persoana cea mai interesată de buna derulare a acesteia, fiindcă acoperă o parte din bani prin cofinanţare“, spune Lucuţar. "Procedura de achiziţie şi de plată ar trebui simplificată." FELIX LUCUŢAR, partener Agriculture Capital and Engineering

Ne puteți urmări și pe Google News