Realitatea pregăteşte un canal de sport

Realitatea pregăteşte un canal de sport

Grupul va lansa un nou post dacă va câştiga drepturile pentru Liga I.

Trustul Realitatea-Caţavencu pregăteşte lansarea unui nou canal tematic, de sport. Potrivit informaţiilor EVZ, postul ar urma să apară în toamna acestui an şi depinde de câştigarea drepturilor de difuzare pentru Liga I. Pentru cumpă- rarea drepturilor, Realitatea are în vedere colaborarea şi cu alţi jucători de pe piaţa media.

Liga I, decisivă

Intenţia grupului Realitatea-Caţavencu vine într-un moment în care Liga Profesionistă de Fotbal (LPF) scoate la licitaţie drepturile de transmisie pentru partidele din Liga I. Preţul cerut de LPF este de 18 milioane de euro pe sezon (plus TVA), de trei ori mai mare decât costă în prezent meciurile.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sorin Enache, director general Realitatea-Caţavencu, spune că grupul este interesat de meciurile din Liga I. Totodată, Enache a declarat că Realitatea-Caţavencu va cumpăra caietul de sarcini (care costă 40.000 de euro) şi că, în eventualitatea în care ar câştiga licita- ţia, meciurile vor fi transmise pe un canal dedicat nou-înfiinţat. Nu este prima încercare în zona posturilor de sport. Anul trecut, Realitatea a fost în negocieri pentru a cumpăra Telesport (actualul deţinător al drepturilor TV), însă discuţiile nu au dus la niciun rezultat.

Cumpărare în colaborare

Realitatea nu exclude o colaborare pentru viitorul canal de sport, având în vedere preţul ridicat al Ligii I. „Am discutat împreună cu alţi jucători de pe piaţă“, a declarat Sorin Enache, director general al grupului Realitatea-Caţavencu, fără a da însă detalii.

Chiar dacă preţul pentru Liga I este ridicat, majoritatea televiziunilor sunt interesate de partide. Telesport are drept de preempţiune pentru preluarea drepturilor. Şi grupul Intact pregăteşte lansarea unei televiziuni de sport - Arenna TV, pentru care a obţinut deja licenţă. Liga I ar completa portofoliul Antena 1, care a câştigat anul trecut, de la Federaţia Română de Fotbal, drepturile de difuzare pentru meciurile echipei naţionale de fotbal, pentru partidele de fotbal feminin şi cele de fotbal în sală. Kanal D transmite, în prezent, op- ţiunile 1 şi 4 şi îşi doreşte o continuitate. Un actor-surpriză este reţeaua digitală Boom TV, care speră să-şi mă- rească numărul de abonaţi prin cumpă rarea drepturilor pentru Liga I.

Fotbalul nu este singurul sport intrat în vizorul Realitatea. „Am avut o discuţie cu Cristian Gaţu, preşedintele Federaţiei Române de Handbal, şi am înţeles că va face o licitaţie. În condiţiile în care vom lua Liga I, iar preţul de pornire pentru meciurile de handbal este de bun-simţ, suntem interesaţi“, a declarat Sorin Enache. Până anul viitor, meciurile din handalul românesc sunt difuzate de sport.ro, canal din portofoliul Pro TV SA.

Noul canal al Realităţii ar intra pe o piaţă în care cel mai important jucător este Sport.ro, cu o audienţă medie de 30.000 de telespectatori în mediul urban, urmat de Eurosport, cu 20.000 de persoane. Ratingul mediu al celorlalţi jucători se zbate în marja de eroare a studiului de audienţă: Telesport - 6.000-7.000 de telespectatori, Sport Klub şi Sport 1 - cu aproximativ 2.000- 3.000 de persoane.

PIAŢĂ

Cum sunt împărţite drepturile TV

Majoritatea competiţiilor sportive importante sunt împărţite între posturile de pe piaţă. Telesport deţine drepturile pentru Liga I până în vară, dar cele mai importante meciuri le-a revândut către alte posturi. Marile campionate de fotbal din lume sunt disponibile pe canalele autohtone, unele cu audienţe modeste însă.

Telesport: Liga I (partidele sunt revândute după cum urmează: opţiunile 1 şi 4 - Kanal D, 2 - Antena 1, 3 şi 5 - Naţional TV, 6 - TVR 1) Cupa Davis, Cupa Italiei, UEFA (următoarele opţiuni, după Pro TV, până la faza semifinalelor), Grand Prix-urile de atletism, cupele mondiale de gimnastică şi nataţie, campionatul intern de baschet.

Sport.ro: Divizia B (4 meciuri), UEFA Champions League, handbal intern, meciurile naţionalei României de handbal (până în 2009), Cupa UEFA (deţine primele două opţiuni începând cu faza sferturilor de finală), Cupa Angliei, Campionatele din Argentina şi Brazilia, campionatele de handbal din Germania şi Spania, meciurile pentru titlurile mondiale de box, wrestling, Masters Series (10 turnee de tenis), Turneul de la Wimbledon.

Sport Klub: Campionatul de fotbal din Germania

Boom TV: Campionatele de fotbal din Spania şi Italia

Sport 1: Campionatul portughez, Liga a II-a din Anglia, Cupa Germaniei, campionatul olandez