Evenimentul Zilei > International > RD Congo, polul mondial al violurilor
RD Congo, polul mondial al violurilor

RD Congo, polul mondial al violurilor

Naţiunile Unite au declanşat o anchetă şi au cerut guvernului de la Kinshasa să lanseze o investigaţie paralelă după ce un grup de rebeli congolezi a ocupat un oraş din estul Republicii Democratice Congo, unde au violat peste 150 de femei şi minori, relatează BBC, care citează reprezentanţi ai unei organizaţii umanitare.

Secretarul general ONU, Ban Ki-moon, care s-a declarat revoltat la auzul acestor veşti, i-a trimis în regiune pe doi dintre consilierii săi pentru a coordona ancheta.

Agresiunile sexuale în grup au avut loc în oraşul Luvungi şi mai multe sate din apropiere, situate la doar 16 kilometri de o bază a trupelor ONU de menţinere a păcii.

Potrivit reprezentanţilor organizaţiei International Medical Corps, violurile au fost comise de membri ai miliţiilor rwandeze FDLR şi de de rebelii congolezi Mai-Mai. Victimele primesc, în prezent, asistenţă medicală şi psihologică.

Peste 8.000 de femei au fost violate anul trecut în RD Congo, potrivit ONU, 60 la sută dintre acestea fiind victime ale violurilor în grup comise de persoane înarmate, statul african alegându-se cu proasta reputaţie de polul mondial al violurilor.