Războiul dobânzilor la credite se extinde: BNR ia partea băncilor

Războiul dobânzilor la credite se extinde: BNR ia partea băncilor

Guvernul ar trebui să modifice ordonanţa de urgenţă 50/2010 privind creditele pentru consumatori. În caz contrar, clienţii nemulţumiţi vor putea da băncile în judecată şi vor câştiga procesele.

Ordonanţa prevede că dobânda se calculează pornind de la referinţa EURIBOR sau ROBOR la care se adaugă marja practicată de bancă. Astfel, clientul poate cere modificarea contractului de credit încheiat cu banca, iar, dacă aceasta refuză, îşi poate căuta cu succes dreptatea în tribunal.

"Guvernul trebuie să modifice OUG 50/2010 privind creditele pentru consumatori, măcar prin includerea opiniilor pe care ANPC le-a transmis băncilor, pentru că acele opinii nu pot modifica legislaţia. Potrivit legislaţiei în vigoare acum, orice client se poate duce la bancă şi să ceară modificarea contractului prin calculul pornind de la referinţa EURIBOR sau ROBOR la care se adaugă marja practicată până atunci. Aşa spune ordonanţa, aşa vor judeca şi instanţele, iar fără modificarea actului normativ băncilor vor pierde în justiţie. Ordonanţa este clară: referinţa va fi indicele EURIBOR/ROBOR/LIBOR la care se adaugă marja băncii, care nu poate să crească", a declarat directorul Direcţiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză, citat de Mediafax.

Bancherii au criticat intens noile prevederi legislative şi au cerut în nenumărate rânduri modificarea lor. Dacă Executivul condus de Emil Boc nu va da curs solicitării bancherilor, băncile vor înregistra pierderi de circa 900 de milioane de euro, potrivit calculelor efectuate de Asociaţia Română a Băncilor (ARB).

Iniţiatoarea proiectului de lege privind creditele pentru consumatori, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), a răspuns ARB că este de acord cu modificarea lordonanţei. Astfel, băncile ar putea avea libertatea de a  majora marjele fixe aplicate la creditele cu dobânzi variabile în derulare odată cu trecerea la referinţa EURIBOR/ROBOR/LIBOR, astfel încât să-şi poată menţină actualele rate ale dobâzilor.

În ceea ce priveşte plata unor compensaţii băncilor, în contul comisioanelor de rambursare anticipată, eliminate de ordonanţă, ANPC a fost clară: nu va adminite nicio modificare, însă nu este de acord cu nicio compensaţie la eliminarea comisioanelor nepermise de lege.

Ne puteți urmări și pe Google News