Pe 11 decembrie 1978, dintr-un hangar de pe aeroportul John F. Kennedy s-au furat cinci milioane de dolari, echivalentul a aproximativ 18 milioane de dolari în zilele noastre, şi bijuterii în valoare de 875.000 de dolari (circa 3,1 milioane de dolari, la valoarea actuală). Jaful, care a devenit subiectul mai multor filme de-a lungul timpului, a fost pus la cale de Jimmy Burke, un apropiat al clanului Lucchese.

Ieri, FBI a anunţat că a reţinut mai mulţi "naşi", printre care Vincent Asaro, în vârstă de 78 de ani, şi alţi membri ai familiei Bonanno. Aceştia au fost acuzaţi de crimă, jaf armat, înşelătorie, excrocherii şi incendiere.

"Vincent Asaro şi-a dedicat viaţa familiei Bonanno şi activităţilor sale criminale, având o carieră care s-a întins pe mai multe decenii, marcată de violenţă şi forţă brută. Cei care erau suspectaţi că au colaborat cu forţele de ordine au plătit cu vieţile lor. Nici trecerea timpului nu a reuşit să diminueze modul violent de operare al lui Vincent Asaro. În ultimele luni el s-a remarcat printr-o serie de acţiuni mafiote în mediul de afaceri", a declarat Loretta Lynch, procurorul care se ocupă de Districtul de Est al metropolei New York.

Pe lista celor reţinuţi de FBI se numără fiul lui Vincent Asaro, Jerome Asaro, precum şi membrii familiei Bonnano, Jack Bonventre, Thomas "Tommy D" Di Fiore şi John "Bazoo" Ragano. Patru dintre cei cinci arestaţi au declarat în faţa magistraţilor că sunt nevinovaţi de acuzaţiile care li se aduc. Judecătoarea Marilyn Go nu le-a permis să fie eliberaţi pe cauţiune, motivând că acţiunile pentru care au fost reţinuţi sunt marcate de violenţă extremă. Unul dintre acuzaţi, Jack Bonventre, nu a fost adus în faţa judecătorului deoarece avocatul său nu a fost disponibil, însă va da astăzi faţă cu magistraţii.

Avocatul lui Vincent Asaro, Gerald McMahon, şi-a făcut loc prin sala de judecată ticsită cu agenţi federali şi membri ai familiei Asaro ţinând în mână o pungă de medicamente, despre care a spus că sunt indispensabile clientului său, grav bolnav, informează CNN. Potrivit avocatului, Vincent Asaro a suferit o intervenţie pe cord în luna martie a anului trecut.

"Vincent Asaro a spus că vom merge până la capăt cu acest proces. Nu va fi nicio înţelegere cu procurorii", a declarat avocatul.

Gerald McMahon a adăugat că Vincent Asaro este nevinovat şi că nu a avut nimic de a face cu jaful din 1978 sau crimele de care este acuzat.

Vincent Asaro este primul ganster acuzat că a fost implicat în cel mai mare jaf din istoria SUA.
Căpitanul gangsterilor

Vincent Asaro s-a născut în 1935 şi a devenit "căpitan" în familia Bonanno încă din anii 1980. În 1995, a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru înşelătorie şi corupţie. Presa a scris că în 2004 a vrut să devină "capul" familiei Bonanno şi că se bucura de sprijinul familiilor Gambino, Lucchese şi Genovese, care îl doreau ca "naş". În 2013, presa a dezvăluit că de fapt familia Bonanno era condusă din închisoare de Michael Mancuso. Despre Vincent Asaro s-a scris că se bucură nu doar de respectul gărzii vechi a mafiei, ci şi de facţiunile tinere şi că operează în cartierul Queens, din New York.

Te-ar putea interesa și: