Un tribunal din Belgrad a decis, ieri, că Ratko Mladici poate face față procesului în care este inculpat de Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie (TPI). El urmează să fie extrădat la Haga, cel mai probabil într-o săptămână, şi va fi judecat pentru genocid și crime de război.
Fostul comandant al sârbilor din Bosnia a încercat să scape de extrădare, susținând că este prea bolnav pentru a participa la proces. Avocatul lui Mladici, Miloș Saljici, a declarat că va face apel, luni, la decizia instanţei. „Trebuie să primească un tratament corespunzător înainte de a fi extrădat”, a spus Saljici despre clientul său. Avocatul a precizat, la final, că Mladici știe că este arestat, știe unde se află, dar nu recunoaște Tribunalul de la Haga, relatează Euronews.
Ar vrea într-un spital militar
Familia fostului comandant susține, de asemenea, că Mladici are o sănătate precară. Fiul lui Mladici, Darko, a precizat că tatăl său nu poate fi extrădat în asemenea condiții și a adăugat că familia l-a întâlnit abia ieri pe liderul militar, după mulți ani. „Este într-o formă foarte proastă. Brațul drept îi este aproape paralizat, toată partea dreaptă îi este parțial amorțită”, a spus băiatul acuzatului.
Soția și fiul lui Mladici vor ca acesta să fie transferat la un spital militar și au căutat o echipă medicală „independentă”, din Rusia, care să-l trateze.
Inculpat pentru genocid
Când va compărea în fața Tribunalului de la Haga, unde va fi identificat formal, conform procedurilor, Ratko Mladici va fi întrebat cum pledează – vinovat sau nevinovat – la acuzațiile ce i se aduc. Va avea ocazia de a trece în revistă probele acuzării și de a-și numi un avocat, asta în cazul în care nu va prefera să se reprezinte singur, așa cum au făcut și alții, printre care fostul preşedinte iugoslav Slobodan Miloșevici.
Va încerca, probabil, să conteste legalitatea Curții Penale Internaționale, deși tentative similare din trecut nu s-au bucurat de succes.
Fostul general a fost capturat, joi, în urma unui raid al forțelor de securitate sârbe, în satul Lazerevo. Se pare că folosea numele de Milorad Komodici și locuia în casa unor rude. Ministrul sârb de interne a declarat că Mladici era înarmat, avea două puști la el, dar nu le-a folosit și nu a ripostat când a fost arestat.
REACŢIE
Proteste în capitala Serbiei şi la Novi Sad
Arestarea fostului lider militar al sârbilor bosniaci a provocat un val de proteste, joi seara, în Serbia. Circa 200 de demonstranți, majoritatea tineri, au ieșit pe străzile din Belgrad, strigând ”Mladici e un erou”. Câteva persoane au fost rănite și alte 35 arestate, în timpul ciocnirilor cu forțele de ordine. Protestatarii au încercat să se adune, de două ori, în piața centrală din capitală, dar poliția a împrăștiat mulțimea. Tinerii au scandat lozinci contra președintelui pro-european Boris Tadici, numindu-l trădător. În Novi Sad, capitala provinciei Voivodina, unde a fost arestat Mladici, circa 500 de demonstranți au încercat să intre cu forța în sediul televiziunii publice RTS și în sediul local al Partidului Democrat, de guvernământ. Cel puțin 20 de manifestanți au fost arestați. Proteste de mai mică amploare au avut loc în Aranjelovzci, Cacaka, Kraljevo și
Zdrenjanin.