Doi retaileri care vând acest produs, contactați de noi, estimează la 100.000 de astfel de jucării aruncate pe piața bucureșteană. Și asta în condițiile în care unul a început publicitatea online pe 16 aprilie iar celălalt pe 19! În marea lor majoritate sunt fabricate în China, dar deja a apărut și un producător român.

 

Ce e spinnerul?

 

Spinnerul este o jucărioară care are în mijloc un rulment și câteva aripi, fiecare având în capăt fie o bilă de rulment, fie leduri colorate. Costă între 10 și 60 de lei, în funcție de materialul din care e confecționat, rășini, plastic sau chiar aluminiu sau titanium. De câteva săptămâni le găsești în București la fiecare colț de stradă, la buticurile de cartier, dar și în mall-uri, în magazinele de jucării, în librăriile cele mai simandicoase. La ultimul târg de producători de la Romexpo, spinnerele au avut stantul lor, printre jocurile de logică sau de îndemânare.

Deși pare o modă bine așezată, micuța jucărie este un produs nou lansat pe piață.

Pe Wikipedia, este descrisă explozia interesului pentru micuța jucărie prin graficul milioanelor de căutări pe Internet, saltul fiind între 19 ianuarie 2017 și 25 martie.

Apărut ca un ”medicament” pentru copiii care suferă de ADHD sau orice altă tulburare de concentrare, jucăria a depășit imediat pragul spre copiii care nu au absolut nicio problemă.

În 23 decembrie 2016, Forbes o considera deja printre ”office toys” care vor avea succes în anul următor, un must have pentru cei care vor să fie ”în tendințe”. S-a dovedit că Forbes a avut dreptate, spinnerul detronând kendama, jucăria anului trecut.

 

Un patent la liber

 

Senzațional la acest produs de succes este faptul că nu e legat de nicun patent! Cine-l produce se pare că încasează întregul profit.

Jucăria a fost inventată la începutul anilor 1990 de o femeie din Florida, Catherine Hettinger. Ea ar fi perfecționat un banal titirez pentru a-și ține copilul ocupat într-o perioadă în care, din cauza unei boli autoimune, nu-și putea folosi toți mușchii la capacitatea normală.

A înregistrat patentul pe 28 mai 1993, dar, în 2005, nu i-a mai văzut utilitatea și a renunțat să mai achite 400 de dolari! Patentul a expirat în 2014. Doi ani mai târziu, jucăria a devenit un succes mondial. Din interviurile acordate de inginerul chimist Catherine Hettinger a spus că, de-a lungul timpului, a propus jucăria mai multor firme, dar nimeni nu a fost interesat de cumpărarea patentului.

Acum, a declarat pentru The Guardian că se bucură de succesul produsului și că nu are pretenții financiare. Totuși, Bloomberg susține că mai mulți avocați dezbat problema patentului jucărioarei.