BNR a afişat astăzi la prânz un indice ROBOR de 1,87% pentru împrumuturile la trei luni. Cotaţia este importantă pentru că în funcţie de ea se calculează ratele pe care le plătesc la bănci românii care au luat credite în lei. Indicele a crescut cu 20% faţă de sfârşitul lunii septembrie şi s-a dublat faţă de cel afişat la finalul lunii august.

Data este importantă pentru că băncile din România îşi calculează ratele pe care urmează să le plătească cei care au credite în lei în funcţie de indicele afişat în ultima zi a lunii precendente. Astfel pentru luna noiembrie un român care are un credit de 200.000 de lei luat pe o perioadă de 300 de luni urmează să plătească o rată de aproximativ 1042 de lei, cu 32 de lei mai mare ca în luna octombrie şi cu 100 de lei mai mult ca în septembrie, când rata medie pentru astfel de credite a fost de 939 de lei.

Indicele ROBOR a început să crească brusc la sfârşitul lunii septembrie, ajungând în numai câteva zile de la 0,91% la 1,58%, în ultima zi a lunii trecute. Creşterea ROBOR a fost şi prilej de scandal între Guvern şi conducerea BNR, Mihai Tudose acuzându-i pe oamenii lui Mugur Isărescu că au intervenit tardiv după izbucnirea crizei.