Evenimentul Zilei > Social > „Rata mortalității COVID-19 este mult mai mică decât se credea”
„Rata mortalității COVID-19 este mult mai mică decât se credea”

„Rata mortalității COVID-19 este mult mai mică decât se credea”

Dr. Donald Yealy, de la centrul medical al Universității din Pittsburgh (UPMC), afirmă că rata mortalității coronavirusului este mult mai mică decât se credea și că spitalele vor reveni curând la normalitate.

„Am aflat astfel că mai mulți oameni, mult, mult mai mulți oameni au fost efectiv expuși la infecții, fără a avea cunoștință despre asta”, a explicat dr. Yealy, profesor și șeful catedrei de Medicină de Urgență, în cadrul unei lungi discuții cu ziariștii, care a avut loc joi.

„Acest lucru face ca rata mortalității să fie mult mai scăzută. Multe persoane nu se simțeau câtuși de puțin bolnave și s-au restabilit fără nici o dificultate”, a spus Yealy.

Profesorul a citat studii legate de situația din New York și California, precum și statisticile oficiale ale deceselor provocate de COVID-19 în Pittsburgh.

Studiile arată că între 5 și 20% din populație a fost infectată, majoritatea manifestând doar stări ușoare și mulți rămânând total asimptomatici.

Profesorul de la Pittsburgh a prezentat o situație ipotetică, în care aproximativ 3% din locuitorii districtului Allegheny au fost infectați. Aceasta ar însemna circa 36.000 de persoane care au contractat COVID-19.

Până joi, nivelul mortalității în Allegheny era de 94. Aceasta înseamnă că în realitate rata mortalității este apropiată de 0,25%, față de cea estimată oficial la 7%.

„Este o mare diferență între o mortalitate de 0,25% și una de 7%”, a spus profesorul Yealy.

Există bineînțeles numeroase avertismente, a adăugat el. Primul este că Allegheny nu a raportat decât circa 1300 de pacienți pozitivi.

Al doilea, este imposibil să spui câte decese pot fi atribuite virusului fără un test proactiv, care se realizează în foarte puține cazuri.

Este de asemenea important de notat că și 0,25% ar fi o rată a mortalității de trei ori mai mare decât a gripei, a cărei rată este de 0,1%.

Însă profesorul a afirmat că „2% dintre cele 5.500 de paturi ale sistemului UPMC sunt ocupate cu pacienți cu COVID-19”, iar spitalul înregistrează o scădere a numărului de cazuri noi.

Dr. Rachel Sackrowitz, șefa secției de Terapie Intensivă a UPMC, le-a spus reporterilor că 234 de pacienți cu COVID-19 s-au însănătoșit și au fost externați.

„Este o veste foarte bună, aceasta înseamnă că oamenii se fac bine și suntem pe drumul corect”, a declarat Sackrowitz.

Însă ea a ezitat să făcă un previziuni despre reducerea epidemiei și s-a concentrat pe o evaluare pe termen lung: „Ceea ce bănuiesc este că COVID-19 va face parte din experiența noastră de tratare a pacienților luni de zile, poate chiar ani”.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: