Răspunsuri la dilema verii: concediu la noi sau afară?

Răspunsuri la dilema verii: concediu la noi sau afară?

Chiar dacă uneori ofertele de pe litoralul românesc sunt mai ieftine, străinii au în continuare două mari plusuri: serviciile şi priveliştea.

Pentru o vacanţă de o săptămână, în sezonul estival, o familie trebuie să-şi facă un buget cuprins între 420 şi 1.500 de euro. Preţul creşte în funcţie de pretenţiile de cazare, mâncare sau destinaţie. Din analiza EVZ reiese că, în multe cazuri, nu se respectă raportul calitate/preţ.

Majoritatea ofertelor, la care ar avea acces o familie cu venituri medii, sunt pentru hoteluri de 3 şi 4 stele. Pentru a veni în ajutorul celor care se gândesc deja la rezervări, am făcut un mic ghid de vacanţă.

Fără să căutăm luxul, dar nici să neglijăm condiţiile de cazare, am ales hoteluri recent renovate, aflate aproape de mare, cu piscină şi alte facilităţi pentru o vacanţă aproape perfectă. Am făcut calcule pentru o familie cu un copil de până în 12 ani, care şi-ar dori să petreacă un sejur de şapte zile pe litoral.

Ne puteți urmări și pe Google News

În 400 de euro intră doar prânzul

La Costineşti, o săptămână la Pierre, un hotel de 3 stele situat pe ţărmul mării, te costă 400 de euro. În aceşti bani intră doar prânzul. Hotelul se laudă cu un restaurant, parcare proprie gratuită, conexiune Wi-Fi în zona recepţiei, o cramă, terasă, bar şi autoservire.

Cu acelaşi număr de stele, la Eforie Nord, la Rhodos trebuie să scoţi din buzunar peste 800 de euro. În preţ sunt incluse cele trei mese pe zi. Imobilul, situat la 50 m de plajă, este construit în stil mediteraneean, are aer condiţionat, TV, minibar, baie cu duş, uscător de păr şi telefon.

În Mamaia, la Ambasador, şapte zile programate în plin sezon, între 20 iulie şi 15 august, costă aproape 700 de euro pentru o familie de trei persoane. În acest preţ este inclus doar micul dejun.

Hotelul are „ieşire la plajă, restaurant, parcare proprie, lift, terasă, bar de zi, salon de înfrumuseţare, birou de schimb valutar şi cameră pentru bagaje”. În aceeaşi staţiune, pentru o stea în plus şi sistem demipensiune plăteşti până la 1.000 de euro.

În plus, hotelul are două piscine - una în aer liber şi cealaltă acoperită, terenuri de sport, sală de aerobic, jacuzzi, săli de masaj, saună şi salon de înfrumuseţare.

Ultra all inclusive la bulgari

La Ralitsa Superior, în Albena, la vecinii noştri bulgari, un sejur de şapte zile te costă 800 de euro. Hotelul de patru stele e situat într-un parc, la 950 m de plajă. Totul este ultra all inclusive. Şi, pe lângă serviciile de masă, poţi frecventa un centru de echitaţie şi trei stadioane de fotbal situate în imediata apropiere. Dacă la hotelurile de pe litoralul românesc ţi se cere, în majoritatea cazurilor, jumătate din preţul de cazare pentru un pat suplimentar destinat copilului de până la 12 ani, în staţiunile din afară, şederea acestuia e gratuită.

În Cipru, în staţiunea Ayia Napa, la Hotelul Asterias Beach, de patru stele, pentru o săptămână, în sistem de demipensiune, o familie plăteşte puţin peste 900 de euro.

Bucătarii restaurantului gătesc în fiecare seară cu tematică: mâncăruri cipriote, mexicane sau italieneşti. Complexul este situat în Golful Makronissos, pe o plajă cu apă cristalină.

La aproximativ 600 m se află numeroase magazine. Centrul staţiunii, cu magazine, restaurante şi taverne se află la câteva staţii de mers cu autobuzul.

Puţin peste acest preţ, la 995 de euro, îţi poţi face vacanţa cu familia în Spania, la Gouvia, tot în sistem demipensiune. În acest preţ, Blaumur de patru stele, situat la 150 m de plajă, îţi oferă piscină în aer liber, tenis de masă, seri de dans, program de animaţie, biliard, saună sau masaj.

Muntenegru. Reginei îi place lângă mare

Nici litoralul croat nu se lasă mai prejos cu ofertele. Dacă te-ai hotărât să-ţi faci concediul în Dalmaţia, poţi alege Insula Korcula - Korcula. În schimbul a 800 de euro, poţi sta în sistem demipensiune la Hotel Labineca de trei stele. Pe perioada sezonului, pe plaja din apropiere este amplasat un snackbar, pizzerie, restaurant grill.

În staţiunea muntenegreană Becici, în zona deluroasă de pe ţărmul Mării Adriatice, la circa 200 m de plajă se află Hotelul The Queen of Muntenegru. O săptămână aici ajunge peste 1.400 de euro.

MUNTENEGRU. Pe ţărmul Mării Adriatice, o săptămână de vacanţă sare de 1.000 de euro

Însă hotelul de patru stele e ultramodern, iar în preţ intră o mulţime de alte servicii. De la hotel, se coboară pe nişte scări către plaja proprie, unde există un restaurant şi un bar. Centrul istoric al staţiunii Budva se găseşte la aproape patru kilometri, ce pot fi parcurşi pe malul marii, la o promenadă.

Însă cine vrea un peisaj cu adevărat mirific poate alege peninsula Kommeno din Grecia. La Grecotel Eva Palace, hotel situat pe un deal plin de verdeaţă, un sejur de şapte zile în regim all inclusive costă puţin peste 1.500 de euro. Hotelul are două piscine cu apă de mare, spa, teren de tenis, fitness, inclusiv locuri unde se poate juca darts sau volei, iar toate acestea sunt incluse în preţ.

TURCIA. Mare limpede, plajă, umbrele şi all inclusive de trei stele cu 760 de euro FOTO: AP OFERTE

O săptămână cu picioarele în apă şi faţa la soare