Raportul Final al Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România

Raportul Final al Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România

"Raportul Final" este un document fundamental care simbolizează ruptura oficială şi ireversibilă cu moştenirea totalitară a regimului comunist. Vladimir Tismăneanu va discuta pe 14 mai concluziile "Raportului Final", în dialog cu Traian Ungureanu şi Călin-Andrei Mihăilescu. Evenimentul va fi organizat la Institutul Harriman, cu o introducere a directoarei acestuia, Catharine Nepomnyashchy. La manifestare va fi present şi Ambasadorul României la Washington, Adrian Vieriţa.

Este rezultatul unei munci dificile şi intense desfăşurată de unii dintre cei mai importanţi cercetători din domeniu, bazându-se astfel pe contribuţii de înaltă ţinută ştiinţifică.

CPADCR a fost formată din 18 membri (istorici, politologi, sociologi, foşti disidenţi, intelectuali marcanţi), iar preşedintele ei a fost profesorul de ştiinţe politice de la Universitatea Maryland, Vladimir Tismăneanu, autoritate recunoscută internaţional pe subiecte legate de comunismul românesc şi mondial.

Alţi 21 de experţi au colaborat la elaborarea variilor capitole ale Raportului Final. Concluziile sale au fost prezentate de Preşedintele României Traian Basescu în discursul său din cadrul sesiunii celor două camere reunite ale Parlamentului, în data de 18 decembrie 2006.

Ne puteți urmări și pe Google News

Discursul său a devenit act oficial al Statului Român. Raportul Final a fost publicat în volum de către prestigioasa editură Humanitas, editori coordonatori fiind Profesorul Vladimir Tismăneanu, Dr. Dorin Dobrincu (Director General al Arhivelor Naţionale ale României) şi Dr. Cristian Vasile (Secretar Ştiinţific al CPADCR).

Raportul Comisiei Prezidenţiale a provocat o profundă dezbatere în cadrul opiniei publice din România, oferind astfel posibilitatea societăţii româneşti de a se confrunta cu unele dintre cele mai dificile şi tragice pagini ale propriului trecut. Recenzii favorabile ale Raportului Final au aparut în unele dintre cele mai prestigioase reviste de cultură şi analiză politică din România (Idei în Dialog sau Revista 22) şi în cele mai importante jurnale ştiinţifice de profil (Slavic Review, Problems of Post-Communism şi East European Politics and Societies).

În aprilie 2007, Preşedintele Traian Băsescu a creat Comisia Consultativă pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România, care are în componenţă 12 membri şi al cărei preşedinte este Profesorul Vladimir Tismăneanu. Această instituţie are mandatul de a-l consilia pe Preşedintele ţării în legătură cu punerea în aplicare a recomandărilor şi propunerilor Raportului Final.

Sursa: ICR NY