Evenimentul Zilei > Actualitate > Raluca Turcan despre mutarea clasei pregătitoare la grădiniţă: Ponta nu ştie ce vorbeşte!
Raluca Turcan despre mutarea clasei pregătitoare la grădiniţă: Ponta nu ştie ce vorbeşte!

Raluca Turcan despre mutarea clasei pregătitoare la grădiniţă: Ponta nu ştie ce vorbeşte!

Vicepreşedintele PDL Raluca Turcan se declară îngrijorată de anunţul lui Victor Ponta, că ar putea muta, de la anul, clasa pregătitoare de la şcoală la grădiniţă. "Săracul, nu ştie ce spune", comentează aceasta.

Raluca Turcan atrage atenţia că, dacă premierul va trece de la declaraţii la fapte, s-ar putea produce efecte nedorite. Nu vor mai fi locuri în grădiniţe la anul, întrucât că cei aflaţi acum în grupa mare vor continua la grădiniţă clasa pregătitoare. Se poate ajunge la situaţia de a avea în grădiniţă copii de 3 ani, împreună cu copii de 7 ani. Cadrele didactice şcolare, care termină seria clasei a IV-a, vor rămâne fără clasă sau vor trebui să meargă la grădiniţă, să preia clasa pregătitoare acolo.
Deputatul PDL se întreabă ce se întâmplă cu clasele care acum sunt pregătite şi cu mobilierul adaptat care există în prezent. Raluca Turcan mai subliniază că aproape toate ţările din Uniunea Europeană au clasa pregătitoare în cadrul şcolii şi reaminteşte că introducerea acesteia în învăţământul românesc a fost convenită de toate partidele politice în pactul pentru educaţie încheiat în 2008. Vicepreşedintele PDL spune însă că transpunerea în practică a acestei măsuri a fost prost gestionată de guvernul Ponta.
5000 de achiziţii pentru baronii locali

"Mobilierul a întârziat în unele şcoli pentru că, în 18 mai, Victor Ponta a dispus anularea procedurilor de achiziţie publică a acestuia. Fusesera lansate 8 licitaţii transparente, pe SEAP, câte una pentru fiecare euroregiune, astfel încât toţi elevii să aibă exact acelaşi mobilier. Ponta a dispus stoparea procedurilor la sfârşitul lui mai şi alocarea banilor direct către şcoli. Astfel, în loc de 8 licitaţii transparente, a organizat 5000 de achiziţii directe controlate de baronii locali, pe care nu le-a verificat nimeni", spune Raluca Turcan.

O altă problemă ar fi că "formarea cadrelor didactice a întârziat nepermis". Trebuia ca acestea să fie pregătite încă din luna mai, dar guvernul nu s-a ocupat de formarea cadrelor decât în august. "Mai mult, a schimbat în mai procedurile de ocupare a posturilor, introducând arbitrariul pentru a favoriza clientela de partid, şi asta nu numai la clasa pregătitoare", comentează deputatul PDL. "Au schimbat toţi inspectorii şcolari generali şi peste 70% dintre directori cu numiri aproape exclusiv politice. Cum să te aştepţi ca în mijlocul unor astfel de schimbări lucrurile să fie bine organizate? La început de an în loc să fie la minister ministrul educaţiei umbla prin deltă la împărţeala USL a posturilor".

Nu a ajutat nici faptul că USL a schimbat 4 miniştri ai Educaţiei în 3 luni. Inventatori de diplome, plagiatori, sindicalişti, crede Raluca Turcan. "Eu consider că asta este definiţia inconştienţei: să faci fără niciun argument modificări pe picior", încheie vicepreşedintele PDL.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: