Rahmbo şi Terminator, lângă Obama

Rahmbo şi Terminator, lângă Obama

Şeful viitoarei administraţii prezidenţiale este un politician cu un temperament vulcanic, căruia i s-ar putea alătura guvernatorul republican al Californiei, Arnold Schwarzenegger.

Congresmenul democrat Rahm Emanuel, fost consilier în administraţia Clinton şi vechi cunoscut al lui Barack Obama, a acceptat funcţia de şef al viitoarei administraţii prezidenţiale.

Cunoscut şi sub porecla de „Rahmbo“, Emanuel este descris de apropiaţi drept un luptător cu o minte sclipitoare, dar cu un temperament vulcanic, radical opus firii calme, analitice, a preşedintelui Obama. Emanuel se tutuieşte cu absolut toţi reporterii acreditaţi la Washington, ba chiar îi şi înjură. „Cu cât te înjură mai mult, cu atât te place mai tare“, spune un jurnalist american.

Departe de a fi un novice în ale politicii, „Rahmbo“ a servit şase ani şi jumătate sub administraţia Clinton şi se află la al patrulea mandat în Camera Reprezentanţilor. Alegerea sa a suscitat unele critici dinspre tabăra republicană, potrivit cărora Emanuel nu ar fi chiar persoana pe care ar selecta-o un preşedinte care a promis o politică bipartizană.

O altă numire sigură în sânul noii administraţii este cea a lui David Axelrod, strategul-şef al campaniei lui Obama, care va servi drept consilier principal al Casei Albe. Axelrod şi Obama se cunosc din 1993, iar „Los Angeles Times“ l-a numit „răspunsul lui Obama la Karl Rove“ („eminenţa cenuşie“ a administraţiei Bush - n.r.).

Altă numire aproape certă este cea a lui Robert Gibbs, în funcţia de secretar de presă al Casei Albe. Gibbs este un fidel al viitorului preşedinte, alături de care s-a aflat în permanenţă încă din 2004. Înainte de a intra în echipa lui Obama, Gibbs a lucrat pentru John Kerry, fostul candidat democrat la prezidenţialele din 2004.

Şi Arnold Schwarzenegger, guvernatorul statului american California, ar putea face parte din noua administraţie, ca secretar pe probleme energetice, susţine publicaţia „The Daily Express“.

Starea economiei, analizată la Chicago

Deşi iniţial se zvonea că mai multe nume de titulari în viitoarea administraţie Obama, în special cel al noului secretar al Trezoreriei, urmau să fie făcute publice aseară, informaţia a fost infirmată de un apropiat al lui Obama.

Preşedintele Barack Obama, consilierii săi economici şi o serie de nume grele în domeniul finanţelor s-au reunit ieri, la Chicago, pentru a discuta ce măsuri se impun pentru rezolvarea problemelor economice ale ţării.

La întâlnire au participat, printre alţii, magnatul Warren Buffet (preşedintele firmei Berkshire Hathaway; prin teleconferinţă), doi foşti secretari ai Trezoreriei sub administraţia Clinton - Lawrence Summers şi Robert Rubin, Eric Schmidt, directorul executiv al Google, Paul Volcker, fost preşedinte al Rezervei Federale, şi Roger Ferguson, fost vicepreşedinte al consiliului de guvernatori ai Rezervei Federale.

PUTERI

Executivul îl are în centru pe preşedinte

Guvernul federal al SUA este organul de guvernare central, împărţit în trei ramuri: legislativă, executivă şi judecătorească. Printr-un sistem de separare a puterilor şi unul de „verificări şi compensări“, fiecare dintre aceste ramuri are ceva autoritate să acţioneze independent şi să reglementeze celelalte două ramuri, dar o parte din autoritatea sa este reglementată, în schimb, de acestea.

Întreaga putere executivă a guvernului federal este învestită în preşedinte, deşi o mare parte din ea este, în fapt, delegată membrilor Cabinetului prezidenţial şi altor oficiali. Ramura executivă este alcătuită din preşedinte şi delegaţi. Preşedintele este, în acelaşi timp, şeful statului şi al guvernului, comandantul suprem al armatei, şeful diplomaţiei şi lider al partidului prin care a ajuns la putere. În executivul federal activează aproximativ 4 milioane de oameni. La fiecare prim mandat, preşedintele este direct responsabil de numirea a 2.000 de oficiali şi înalţi oficiali, inclusiv de a membrilor Cabinetului şi a ambasadorilor, care trebuie validaţi de Congres.

„Cabinetul“ este alcătuit, în actuala sa structură, din şefii (secretarii) a 15 departamente (ministere). În afara acestor secretari, există mai multe organizaţii de personal grupate în Biroul Executiv al Pre- şedintelui. Respectivele organizaţii includ administraţia Casei Albe, Consiliul Naţional de Securitate, Biroul pentru Buget şi Management, Biroul Reprezentantului Comerţului, Biroul pentru Politica Ştiinţei şi Tehnologiei.

Şeful administraţiei Casei Albe este cel mai înalt oficial din Biroul Executiv al Preşedintelui şi unul dintre cei mai importanţi consilieri principali ai liderului ales. Atribuţiile şefului administraţiei diferă de la o administraţie la alta, dar mulţi dintre foştii titulari ai postului au fost consideraţi „numărul doi“ ai puterii de la Washington, deşi teoretic, potrivit Constituţiei, această poziţie îi revine vicepreşedintelui.

Ne puteți urmări și pe Google News