Evenimentul Zilei > Actualitate > Opoziţia a ieşit din grevă la Senat. Mai puţin Crin Antonescu
Opoziţia a ieşit din grevă la Senat. Mai puţin Crin Antonescu

Opoziţia a ieşit din grevă la Senat. Mai puţin Crin Antonescu

Parlamentarii Opoziţiei s-au prezentat la muncă în Senat pentru prima oară de la începutul acestei sesiuni. Printre cei prezenţi nu s-a numărat însă şi preşedintele PNL, Crin Antonescu.

Senatorii PSD şi PNL au venit la muncă, astăzi, cu două obiective: să voteze legile rămase restante pe MCV, precum şi să-şi alcătuiască o nouă majoritate în Camera superioară a Parlamentului. Calculele arătau că, după demisia din Parlament a democrat-liberalului Radu F. Alexandru, numit la CNA, şi după plecarea de la PDL la PNL a lui Ioan Secăşan, Opoziţia ar fi urmat să deţină majoritatea la Senat, având cu un senator mai mult decât Puterea. Tot ce trebuia să facă Opoziţia era să asigure cvorumul de şedinţă pentru ca aceste modificări să aibă loc, coaliţia majoritară, singură, nereuşind să se mobilizeze.
Cum socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din târg, Opoziţia a asigurat cvorumul, dar deocamdată mai are de aşteptat până să-şi asigure majoritatea visată pentru că Radu F. Alexandru nu a mai demisionat. 
De dragul majorităţii, Radu F. Alexandru nu mai demisionează
"La data la care am acceptat onoarea să reprezint premierul în CNA, situaţia în Senatul României era cu totul alta decât cea cu care ne confruntăm azi. Pentru că sub nicio formă nu doresc să creez niciun fel de prejudiciu şi să destabilizez majoritatea coaliţiei guvernamentale în Senat, vă anunţ că, în deplin acord cu legea, îmi voi continua activitatea în Senat pe o perioadă stipulată clar de lege.  (…) Timpul acordat unui nou membru al CNA pentru a-şi da demisia din partid sau din instituţia pe care a reprezentat-o este de trei luni de zile", le-a transmis senatorul democrat-liberal colegilor din Opoziţie.
La finalul săptămânii trecute, senatorul declarase pentru EVZ că va demisiona astăzi. Perspectiva de a permite Opoziţiei să preia majoritatea în Senat i-a schimbat însă planurile.
Ca urmare, Opoziţia a asigurat cvorumul nu numai pentru o serie de acorduri internaţionale, ci şi pentru validarea conducerii ANI şi pentru completarea conducerii CSM, dar nu şi-a îndeplinit obiectivul de a prelua Senatul.
Blocajul perfect la Senat
În acest moment, Puterea are 67 de senatori, iar Opoziţia 66. Pe de altă parte, senatorul UDMR Attila Verestoy se reface în urma unui accident şi nu va reveni la Senat decât la finalul acestei luni, aşa încât coaliţia nu poate conta decât pe 66 de voturi. Cvorumul de şedinţă este de 68 de persoane, ceea ce niciuna dintre părţi nu poate asigura, chiar dacă l-ar ademeni de partea sa pe senatorul independent Mircea Geoană.