Rusia isi va indrepta din nou rachetele sale catre tinte din Europa in cazul in care planul SUA de a instala scutul antiracheta in apropierea granitelor rusesti va fi dus la bun sfarsit.

Avertismentul a venit din partea presedintelui rus Vladimir Putin, intr-un interviu acordat mai multor ziaristi straini, invitati la resedinta sa de la Novo Ogarevo, din apropiere de Moscova. Liderul de la Kremlin a criticat din nou atat scutul antiracheta, cat si proiectatele baze din Romania si Bulgaria.

Desi a recunoscut ca atitudinea Rusiei risca sa relanseze cursa inarmarilor, Putin a declarat ca Moscova nu va putea fi considerata responsabila pentru consecintele acestui fapt intrucat tonul a fost dat de SUA.

„Stim ca asta ar putea duce la reluarea cursei inarmarii, pentru care nu noi vom fi responsabili. Nu noi am fost cei care am afectat echilibrul strategic, nu noi am fost cei care am abandonat unilateral Tratatul Antibalistic”, a afirmat Putin in interviul mentionat, publicat ieri de „Corriere della Sera”.

„Vom fi nevoiti sa ne stabilim noi tinte in Europa”

De la sfarsitul Razboiului Rece, Rusia nu si-a mai exprimat niciodata intentia de a-si indrepta rachetele catre tinte din Europa, insa cand a fost intrebat daca ar mai recurge la acest gest in cazul in care planul SUA va merge inainte, Putin a raspuns imediat „da, fireste!”.

„In cazul in care capacitatea nucleara a americanilor se va extinde pe teritoriul european, vom fi nevoiti sa ne stabilim noi tinte in Europa. Ramane la latitudinea militarilor nostri sa aleaga aceste tinte, precum si tipul de rachete, balistice sau de croaziera”, a mai spus el.

Statele Unite sustin ca planul lor are scopul de a contracara riscurile unor atacuri din state, precum Iran sau Coreea de Nord. Putin respinge aceste explicatii. „Nu exista rachete iraniene cu o asemenea raza de actiune. Asa ca devine evident ca aceasta inovatie ne vizeaza pe noi, rusii”, a afirmat liderul de la Kremlin.

La randul sau, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat ieri ca Rusia „va suprima” amenintarile generate de scutul american antiracheta daca acesta va fi instalat in apropiere de granitele sale. Pe de alta parte, Lavrov a afirmat ca Moscova ar dori ca Washingtonul sa abandoneze acest proiect in favoarea unui sistem de aparare antiracheta comun care sa se desfasoare sub supravegherea Consiliului NATO-Rusia.