Evenimentul Zilei > Actualitate > Rachete rusești în Venezuela. Amenințarea lui Putin la adresa SUA
Rachete rusești în Venezuela. Amenințarea lui Putin la adresa SUA

Rachete rusești în Venezuela. Amenințarea lui Putin la adresa SUA

Rachete rusești în Venezuela. O nouă criză, așa cum a fost cea din 1962 în Cuba, pare să se profileze la orizont.

Rachete rusești în Venezuela? Asta solicită unii comentatori ruși ca represalii pentru retragerea administrației Trump din Tratatul Forțelor Nucleare cu Interval Intermediar (INF). Pentagonul a testat deja o nouă rachetă de croazieră lansată la sol, cu o autonomie de 500 de kilometri (311 mile), care depășește limitele Tratatului INF. Deocamdată este doar o ipoteză fluturată de mai mulți ofițeri în rezervă, dar este tipic pentru Kremlin să folosească surse neoficiale pentru a testa reacția SUA.

Rusia are temeiuri legale, ca răspuns la apariția de noi arme din SUA după părăsirea Tratatului INF, pentru a-și desfășura submarinele și navele cu rachete cu rază medie și scurtă de acțiune relativ apropiate de granițele SUA”, a spus generalul-maior Vladimir Bogatyrev, un rezervist și președinte al Asociației Naționale a Ofițerilor de rezervă pentru ziarul rus Nezavisimaya Gazeta, citată de National Interest.

Bogatyrev a sugerat că navele de război ruse dotate cu rachete de croazieră Kalibr ar putea opera din Venezuela. Kalibr este o familie de rachete de croazieră navale, inclusiv SS-N-30, o armă subsonică echivalentă cu racheta de croazieră americană Tomahawk. SS-N-30, transportat de nave de suprafață și submarine are o autonomie estimată de până la 2.500 de kilometri (1.550 mile). La fel ca Tomahawk, Kalibr este de obicei armat cu focoase convenționale pentru misiuni precum atacarea rebelilor sirieni. Dar racheta poate fi înarmată cu un focos nuclear.

Rachete rusești în Venezuela

Rusia a semnat recent un acord naval pentru vizite portuare cu Venezuela, al cărui guvern contestat și sărăcit se bazează pe sprijinul Rusiei. „Venezuela are porturi maritime excelente, în care navele și submarinele marinei ruse pot intra regulat, încărca provizii și apoi pot efectua misiuni de luptă în largul coastei Americii de Nord”, a spus Bogatyrev. Există, de asemenea, un acord naval între Rusia și Nicaragua.

Bogatyrev a indicat Zircon, o rachetă anti-navă hipersonică cu o viteză estimată între Mach 6 și Mach 9. „Una dintre măsurile de neutralizare a potențialelor amenințări de la noile arme americane, inclusiv racheta de croazieră recent testată SUA, ar putea fi o armă hipersonică. În special, este racheta Zircon, capabilă să lovească ținte sol și suprafață la distanțe de peste o mie de kilometri [621 mile]. ”

În mod semnificativ, un membru al comisiei de apărare a parlamentului rus este de asemenea în favoarea desfășurării rachetelor în Venezuela – chiar dacă riscă o altă criză a rachetelor cubaneze. „Poate că va exista chiar o criză din Caraibe 2, dar criza din Caraibe a permis americanilor să se potolească pentru mult timp”, a declarat Alexander Sherin, prim-vicepreședinte al Comitetului pentru apărare al Dumei de Stat. „Dacă un astfel de sistem este implementat în Venezuela, SUA se vor comporta mai atent (față de Rusia)”.

Criza Cubaneză

Este cunoscut faptul că în urma acelei crize Uniunea Sovietică și-a retras rachetele balistice din Cuba în 1962. În schimb, Statele Unite au fost de acord în  să-și retragă rachetele Jupiter din Turcia, fără prea multă publicitate.

Oleg Șvedkov, un căpitan de submarin pensionar, care este președintele Comitetului Central al Sindicatului Forțelor Militare din Rusia, a susținut că bazele din America Latină ar facilita desfășurarea submarinelor rusești în apropierea Statelor Unite. „Posibila prezență permanentă a navelor de război rusești de pe coasta SUA echipate cu rachete cu rază medie și scurtă de acțiune va fi cu siguranță o durere de cap pentru ei”.

Dacă vă sună familiar, așa ar trebui. Moscova a plasat rachete balistice armate nucleare în Cuba, atât pentru a descuraja Statele Unite să nu invadeze insula, cât și pentru a compensa rachetele și bombardierele americane care au înconjurat Uniunea Sovietică. Comentatorii ruși par să sugereze că folosirea Venezuelei ar putea avea același scop. Acest lucru ridică în mod firesc întrebarea cum ar reacționa Statele Unite la navele rusești cu armă nucleară care operează din Venezuela. Sau mai bine zis, ce administrație americană ar putea îndrăzni să se abțină de la a acționa cu forță împotriva unei astfel de amenințări.