Evenimentul Zilei > International > Putin va face vaccinul Sputnik V în secret. Îi compară pe liderii lumii cu „maimuțele”
Putin va face vaccinul Sputnik V în secret. Îi compară pe liderii lumii cu „maimuțele”

Putin va face vaccinul Sputnik V în secret. Îi compară pe liderii lumii cu „maimuțele”

Președintele rus a anunțat că se va vaccina împotriva COVID-19, însă nu dorește să fie vaccinat în fața camerelor de luat vederi. Liderul de la Kremlin a pledat pentru vaccinul Sputnik V, pe care îl consideră cel mai bun.

Putin va face Sputnik V în secret!  Președintele rus Vladimir Putin a anunțat că se va vaccina împotriva COVID-19. Totuși nu vrea să facă „pe maimuța” și să fie vaccinat în fața camerelor de luat vederi, relatează Kommersant. Declarația a fost făcută în timpul unei întâlniri prin videoconferință cu jurnaliștii, potrivit Digi 24.

Putin: Sputnik V este cel mai bun vaccin din lume din toate punctele de vedere

Putin se va imuniza cu Sputnik V, pe care îl consideră „cel mai bun din lume” din toate punctele de vedere. În opinia lui, celelalte vaccinuri lansate pe piață și autorizate deja în multe țări au defecte.

Liderul de la Kremlin nu a spus însă când va face vaccinul, motivând că are deja un plan de vaccinare. Planul său include vaccinul antigripal și vaccinul pneumococic. Deci trebuie să discute cu doctorii despre momentul potrivit pentru imunizare.

Embargou pentru întâlnirile cu Putin: două săptămâni de carantină

Putin a mai precizat că ar putea face vaccinul la sfârșitul verii sau începutul toamnei, când va trebui să călătorească mai mult. Toți cei care vor să se întâlnească față în față cu președintele trebuie să stea în carantină două săptămâni înainte.

Cei mai mulți șefi de state și de guverne au ales să se vaccineze public împotriva COVID, pentru a-i încuraja pe cetățenii țărilor lor să își facă la rândul lor vaccinul.

Recomandare cu dedicație: rușii să se abțină două luni de la alcool înaintea vaccinării

Rusia a lansat deja un program de vaccinare voluntară la începutul lunii decembrie, începând vaccinarea cu grupurile de populație cele mai vulnerabile. Totuși, Putin, care are 68 de ani, a refuzat să se vaccineze până recent.

Vaccinul rusesc este administrat în două doze la o diferență de 21 de zile. Autoritățile sanitare le-au recomandat celor care se vaccinează să se abțină de la alcool timp de două luni înainte și după imunizare.

Rusia nu a înaintat încă o cerere oficială pentru autorizarea vaccinului anti Covid-19, Sputnik V, la Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), relatează publicația Politico. Potrivit EMA, autoritățile ruse nu au respectat procedurile de înscriere. Mai multe țări au achiziționat deja vaccinul rusesc, iar Austria s-a oferit să îl producă.