Evenimentul Zilei > Economie > Rusia şantajează Republica Moldova cu gazele. Preţul: îndepărtarea de Europa şi asumarea datoriilor Transnistriei
Rusia şantajează Republica Moldova cu gazele. Preţul: îndepărtarea de Europa şi asumarea datoriilor Transnistriei

Rusia şantajează Republica Moldova cu gazele. Preţul: îndepărtarea de Europa şi asumarea datoriilor Transnistriei

Rusia condiţionează diminuarea preţului la gaze pentru Republica Moldova de renunţarea de către aceasta la participarea la Tratatul energetic european şi rezolvarea problemei datoriilor acestei ţări faţă de concernul Gazprom, în valoare de peste 4 miliarde de dolari, a declarat miercuri la Soci ministrul rus al energiei, Alexandr Novak, citat de Agerpres.

„Noi credem că în primul rând partea moldovenească trebuie să denunţe protocolul de aderare la Tratatul energetic european, pentru ca noi să discutăm chestiunea privind reducerea preţului la gaz livrat Moldovei”, a declarat Novak la Soci, unde miercuri a avut loc şi o întrevedere a premierului moldovean Vlad Filat cu preşedintele rus, Vladimir Putin, relatează ITAR-TASS.

Potrivit acestuia, Rusia a cerut reglementarea datoriilor faţă de Gazprom în valoare de 4,1 miliarde de dolari (dintre care aproximativ 3,5 miliarde aparţin Transnistriei n.red). Potrivit lui Novak, Chişinăul îi solicită Rusiei o reducere a preţului la gaze cu 30%.
În acelaşi timp, liderul de la Kremlin, Vladimir Putin i-a declarat lui Vlad Filat că Rusia va susţine participarea investitorilor săi în economia moldovenească. „Mi se pare că trebuie să ne concentrăm atenţia asupra investiţiilor, deoarece volumul investiţiilor ruse deocamdată este nesemnificativ”, a declarat Putin, citat de agenţia rusă de presă.

Putin a salutat şi reglementarea problemelor ce ţin de importul produselor alcoolice din Republica Moldova.

La rândul său, Vlad Filat a declarat că ţara sa este interesată de participarea mai activă a investitorilor ruşi, inclusiv în parteneriat public-privat.

Vlad Filat îşi încheie miercuri o vizită de trei zile în Federaţia Rusă, în cadrul căreia a mai avut întrevederi cu premierul Dmitri Medvedev şi cu preşedintele Dumei de Stat, Serghei Narîşkin.

Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: