Evenimentul Zilei > International > Putin a luat România la ochi. Ministerul rus de Externe AVERTIZEAZĂ: “Lansatoarele de tip MK 41 din România reprezintă o ÎNCĂLCARE a Tratatului INF”
Putin a luat România la ochi. Ministerul rus de Externe AVERTIZEAZĂ: “Lansatoarele de tip MK 41 din România reprezintă o ÎNCĂLCARE a Tratatului INF”

Putin a luat România la ochi. Ministerul rus de Externe AVERTIZEAZĂ: “Lansatoarele de tip MK 41 din România reprezintă o ÎNCĂLCARE a Tratatului INF”

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că amplasarea unor lansatoare americane de tip MK 41 în România, în cadrul scutului antirachetă, reprezintă o încălcare a Tratatului privind Forţele nucleare intermediare (INF).

"Ne-am exprimat în mod repetat punctul de vedere şi estimările privind planurile scutului antirachetă al SUA şi am notat că acestea sunt contrare măsurilor de consolidare a securităţii internaţionale şi stabilităţii", a afirmat Zaharova, informează Mediafax, citând agenţia TASS.  
"Cu toate acestea, SUA şi aliaţii lor continuă să lucreze la acest program destabilizator şi periculos, iar argumentele pe care le aduc devin tot mai puţin credibile", a mai spus Zaharova.
"La 18 decembrie au fost finalizate lucrările de construcţie la Deveselu, în România. După testarea şi fixarea echipamentului, baza va intra în fază de pregătire operaţională în prima jumătate a lui 2016", a precizat purtătoarea de cuvânt a MAE rus. "Prin urmare, cea de-a doua etapă a abordării adaptive privind desfăşurarea elementelor scutului global antirachetă al SUA în Europa a fost încheiată", a mai spus ea.
"Sistemele verticale de lansare MK 41 fac parte din sistemul antirachetă în locul menţionat. Acestea sunt folosite de nave ale Forţelor navale americane pentru a lansa rachete de interceptare şi rachete cu rază medie de acţiune de tip Tomahawk. Acest lucru ne permite să considerăm prezenţa lor pe teren o încălcare a prevederilor Tratatului INF de către Statele Unite", a spus Zaharova.
Ministrul român al Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, a declarat, vinerea trecută, capabilitatea tehnică a scutului antirachetă de la baza Deveselu, subliniind componenta defensivă a acestuia şi precizând că este un moment important pentru România, pentru parteneriatul strategic cu SUA şi pentru NATO.
Baza, care include un radar puternic, interceptori de rachete şi echipament de comunicaţii, va fi operaţională în 2016, pentru a oferi protecţie în faţa unor potenţiale atacuri din partea Iranului.