"Pumele" caută vedete printre "sparring-partneri"

"Pumele" caută vedete printre "sparring-partneri"

Argentina pare un izvor nesecat de talente, dar a găsit şi soluţia perfectă să le descopere din timp.

Se ştie că selecţionerul Diego Maradona are la turneul final un staff format din 17 colaboratori. Dar puţină lume ştie că "pumele" au şi o echipă de rezervă, cazată într-un campus universitar din Pretoria. Este vorba de o formaţie de "sparring-partneri" compusă din jucători tineri din primele două eşaloane din ţară.

Mascherano a fost unul dintre ei

Maradona însuşi s-a antrenat în timpul turneelor finale din 1986, 1990 şi 1994 împotriva unor trupe similare, aduse pe cheltuiala federaţiei, pentru a susţine două partide-şcoală pe săptămână în cantonamentul echipei mari. Şi acum, toate jocurile-şcoală ale "pumelor" au loc în compania viitoarelor lor staruri.

Ne puteți urmări și pe Google News

Din lotul actual de "sparring-partneri" două nume au atras deja atenţia: Ramiro Funes Mori şi Juan Iturbe, ultimul supranumit "Messi guarani". Aceşti tineri sunt pregătiţi de un alt campion mondial din 1986, Sergio Batista. Selecţia lor a durat şase luni, fiind incluşi numai jucători cu perspective, care ar putea face saltul spre prima echipă.

Precedente există. Iată câteva exemple: Nestor Sensini, "sparring" în 1986, apoi fundaş central de neînlocuit la naţionala mare, Fernando Ayala, alt bine-cunoscut fundaş central, "sparring" în 1994. Şi în lotul actual există un caz similar: Javier Mascherano, care în 2002 servea drept "jalon".

Bilardo a pus primul în practică ideea

Iniţiativa a fost ideea lui Renato Casarini şi a fost preluată de Carlos Bilardo, în 1986. Maradona are numai cuvinte de laudă: "Aceşti tineri joacă împotriva noastră fără a comite vreo duritate, dar cu o ambiţie maximă, ştiind că de modul în care se prezintă aici depinde viitorul lor. Mulţi pot deveni staruri ale Argentinei".

Bruno Zucolini, cel care îl marchează pe Leo Messi în aceste partide, e în al nouălea cer după ce vedeta Barcelonei l-a bătut amical pe spate şi i-a spus că nu trebuie să fie trist pentru că i-a făcut greu faţă. În afara celor două teste cu echipa mare programate săptămânal, tinerii mai joacă alte două partide cu echipe locale.